Grand Prix Magazynu Wino 2012 Magazyn Wino 2012 Magazyn Wino październi.. Polska Magazynowa Naturalna Alk: Grand% Kolor: g Nr 14029 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
star (2012-10-12) Ocena: 0 Jak informuje Magazyn Wino na FaceBooku, po pierwszym dniu konkursu Grand Prix, nadszedł (dziś?) dzień drugi: Pierwszy dzień degustacji win do medali Grand Prix za nami. Wiemy już, które wina białe, musujące oraz słodkie zostaną wyróżnione w tym roku. Jutro do walki o medale stają różowe oraz czerwone. Ogłoszenie wyników podczas uroczystej Gali Grand Prix 6 i 7 listopada. Przecieków brak. FOTO MW. @Warszawa
star (2012-10-12) TPB opublikował nawet swoje notki. Win białych powyżej 100zł. Tak to leciało, może niedokładnie, może inaczej, ale z grubsza. Można zgadywać, można poprawiać. Komentarze moje, bez italików, czyli prościutkie.
1. Pełne, eleganckie, klasyczne wino, usta soczyste, mineralne, długie i zrównoważone. Bardzo poważne soczyste wino, z gorzką końcówką. 3+ Obstawiam Grunera ew. Sauvignon.
2. Nos nieco tępy, nuta orzechowa, beczka, usta pustawe. - No sądząc po notce, to może być zwycięstwa... kategorii oryginalność;-) A serio to co tak mogli utlenić? Pewno wino naturalne, spontanicznie fermentujące. Ale, żeby RedNacz, dla znajomych Tomek, na jego wielkości się nie poznał?
3. Męski, kakaowy, lekko podpalany, intrygujący, ciut zamknięty. + Chyba coś zmyśliłem na początku nie tak, bo jakoś głupio ta notka wyszła. Jak zamknięty to pewno jakieś Premier Cru;-)
4. Nuty mleczne, śmietanowe, usta cukiernicze, ale... no nie. - Kto je wybrał na Grand Prix w ogóle? Przecież to Chardonnay Torresa, znowu ktoś przemycił;-)
5. Dojrzałość, beczka, wielowątkowe, intrygujące, naturalne, śliwki, soczystość, oryginalność, nuta petrolu. +++ Mamy zdobywcę pierwszego miejsca? Riesling? Od Mielża? Van Volxem?
6. Burgund, palony, gryczany, smolisty, skórzany, ciągle młody, kwaśno-gorzki, koci/kozi,..., złożone, intrygujące wino. +++ Ale czy się inni poznają na wielkości? Jak burgund to skąd? No nie wiem. 101win? Girardin?
7. Słodycz w nosie, usta na nie. - Jak słodkie to może beczkowe, ew. jakiś Pinot Gris z cukrem resztkowym? Czort wie!
8. Puste. - Zaczynam rozumieć względność tych ocen, bo nie może być tak, że to trzecie słabe wino jest! To raczej szukanie trzech laureatów i nie odrzucanie skrajnie złych, a nie nadających się na podium i nie zasługujących na medale. Bo głupio to trochę brzmi jednak jak wybrane przez rok do 10 najlepszych win okazują się tępe i puste, no i na nie!
9. Beczko wtopienie, elegancja, lekko naftowa nuta dojrzałego burgunda... soczyste, rzutkie. Równie dobry jak 6? Znowu burgund. Tym razem od Mielża? A może to jednak Riesling?
10. Mocny, wyrazisty... nowoświatowy charakter, usta jakieś/takieś.+ Cóż plus za nowoświatowość, ale jeden, nie będą tu nam Europy psuć!
11. Skórki, maceracja, jabłko, naturalizm. Usta soczyste, złożone, pełne, zielone (?). Kawał świetnego wina. Naturalne może być dobre? Widać może!
TPB nie autoryzował mojego tłumaczenia, żeby nie było;-) Pełnego przekłamań zapewne. Z fotki starałem się nieudolnie przepisać. Z błędami pewno.
wino14029#44659
star (2012-10-12) Każdy jest wolny... nawet użytkownik SW;-) A za Wein-ra ręczę! Na pewno godnie reprezentował SW. wino14029#44660
amsti (2012-10-12) Śliwki z nutą petrolu, jej. Urzekła mnie jego historia
Natomiast powino wygrać wino mniej wiecej opisane tak: biodynamicze 100% eko, nos słoma, zielona trawa, nawóz, lekki skunks, ostrygi, w smaq na początku niesamowicie mineralne (piaskowce czerwonego spągowca), potem młode i zwiędłe liście dębu, dalej pojawia sie skórka od banana, ogonek gruszki klapsy, korzeń mandragory, marchewka i CHWC. 101,5/100
A tak poważnie to jakie sa kryteria kwalifikowania win do oceny. Rozumiem, że muszą być w stałej ofercie importera, czy tak. Czy przechodzą jakąś wstępną selekcję?.
Rozumiem, że degustacja jest w ciemno? Ale czy podwójnie, znaczy się nikt z jurorów nie wie jakie wina startują?
wino14029#44661
star (2012-10-12) Jeśli zasady nie zmieniły się, to zwykle jedna osoba przygotowywała maskując butelki, ale nie siebie, a potem nie uczestniczyła w degustacji, ew. uczestniczyła bez prawa głosu, w głosowaniu, choć niektórzy jak Wojtek Bońkowski, jednak nie wytrzymywali i zabierali głos komentując wina czy wybory, co nie było jednak nigdzie odnotowywane. Tyle od kuchni. Bywało jednak, że niektórzy importerzy (nie widziałem w tej edycji aby jacyś się pojawili) prosili, aby im dolać jakiegoś wina, jak Mielżyński, być może było to ich wino, bo wyraźnie musiało im smakować. Z grubsza jednak można określić zasady jako double blind, czyli podwójnie w ciemno. PS. W tym roku mało blogerów i importerów zauważyłem, ale może usadzeni byli przy trzecim stole. Sommelierzy i magazynowcy stawili się licznie. Może Wein-r coś więcej napisze?
wino14029#44662
star (2012-10-12) Widać, że poprawiły się maskownice, teraz jakby bardziej profesjonalne, kiedyś na konkursie Grand Prix Magazynu Wino bywały w użyciu czarne skarpetki, ale widać, że te czasy już minęły, ech... wino14029#44663
star (2012-10-12) Ze zdjęć wynika, że oprócz magazynierów i sommelierów na konkursie pojawili się Krzysztof Dobryłko, Wojtek Bońkowski i Grzegorz Wajner. Mario Crosta w komentarzach do wpisu Tomka Prange-Barczyńskiego zauważył: Kieliszek Wojtka jest różny niż inny, prawda? Prawda!:-) Ubrania są tutaj na fotce też jakby inne, choć przynajmniej dwie osoby są te same co w konkursie. Prawda? Radical moments! wino14029#44671
star (2012-10-12) Kolejny przeciek na FB. Chyba z Wine & You, bo jeśli Milanówek, to tylko... krówki ciągutki;-)
Białe Ribeiro: selekcja na Wielką Galę Magazynu "Wino"
Dowiedzieliśmy się właśnie, iż dwie z naszych znakomitych, białych Ribeiro zostały wyselekcjonowane na tegoroczną Wielką Galę Magazynu "Wino", gdzie podczas degustacji "w ciemno" będą rywalizować o tytuł najlepszego wina roku 2012!
W związku z tym pragniemy zaprezentować państwu owe wspaniałe, już niezwykle utytułowane, wina! Polecamy i zapraszamy do samodzielnej degustacji, przekonajcie się państwo sami jak zachwycające potrafi być Ribeiro!
Zapraszamy do Warszawy i Milanówka!
A nie, jednak to Beczułka Amontillado, a nie Wine & You, także z Milanówka. Obstawiam, że to numery 4 i 7 z listy TPB. wino14029#44678
star (2012-10-13) Tomek Prange "Biedronka" żartobliwie ponazywał nowe twarze podczas drugiego dnia degustacji Grand Prix Magazynu Wino 2012 (pralinka) : Marka "Nike" Bieńczyka i Jurka "Szanowni" Kruka. Przypomnijmy może jeszcze ksywkę jednego z sommelierów ochrzczonych na DeoBloxie jako Tomasz "Klaps" Majewicz, choć w oryginale było chyba Tomasz "Klaps" dwojga nazwisk. Fotki Tomek jak zwykle zrobił udane. Miny Tomka Kurzeji i Grzegorza Wajnera nietęgie. Goła baba jako zapowiedź joint venture z DeoBloxem za pewno pojawiła się na jednej z fotek. Wszyscy jesteśmy noblistami, po tym jak Unia Europejska dostała pokojowego nobla (dobrą ilustracją są fotki pałujących europejskich policjantów, no ale wiadomo, że pokój najpewniej wprowadza się siłą, to z fejsa nie z magazyniarskiego blogu), tu Tomek Prange "Biedronka" zażartował, że Marek Bieńczyk ze swoją NIKE nam noblistom nie zaimponuje. PS. Lekka mysia nuta, którą wykryli z pewnością wprawni degustatorzy i która zapewne pojawi się w notkach, to nie wada korkowa, czyli TCA... zresztą sami zobaczcie! wino14029#44694
star (2012-10-13) Wśród szampańskich łatwo dojrzeć (pralinka)
A4 2004 Moet et Chandon Champagne
A3 Segura Viudas Cava
A7 Egly-Ouriet Champagne
A6 chyba Jacquesson
A1 chyba Ruinart?
Ktoś odgadnie więcej? wino14029#44695
star (2012-10-13) Co ciekawe Wojtek "Salute System Error" Bońkowski (pralinka) (z tego co pamiętam to pomagał układać tam kiedyś katalog, ew. na jego rekomendacjach ten katalog oparto) kiedyś jakoś nie może zebrać się do opisania Grand Prix, a pamiętam, że potrafił puszczać info jeszcze zanim jakaś impreza się zakończyła. Wszyscy w Magazynie Wino pewno czekają na błogosławieństwo papieża winnej blogosfery, ew. na życzliwe wytknięcie drobnych niedociągnięć, a to temperatura nie ta, a to wentylacja, za dużo nut mysich, zresztą cierpliwie poczekajmy, ale zgaduję, że długo poczekamy. PS. Przy okazji, chyba bez związku "Pocałujcie mnie w dupę!" (pralinka) wino14029#44696
star (2012-10-14) Grand Prix Magazynu Wino 2012 i kieliszki. Wojtek ze swoim nieśmiertelnym One 4 All (All 4 One parafrazując Winicjatywę; może więc nowa ksywka Wojtek "One 4 All/All 4 One" Bońkowski?), Mario Crosta zwykle choć na konkurs go nie proszono z Riedlem, a magazynierzy jednak w Spiegelau wina serwowali, więc jak to ma być, aby odczucia były podobne i bez wynaturzeń i wypaczeń? Wszyscy z jednego czy każdy sam sobie? Wątek i dyskusja na forum Magazynu Wino (pralinka) a Wojtek milczy w sprawie konursu, pewno zbiera siły... wino14029#44724
star (2012-10-15) Grand Prix Magazynu Wino 2012 i pierwsze, wg Wein-ra, wino (pralinka) w kategorii białe powyżej 100zł:
Pierre - Yves & Colin - Morey 2007
Chassagne - Montrachet PC "Les Chenevottes" wino14029#44738
star (2012-10-16) Przy okazji oglądalność portalu Magazyn Wino odnotujmy na dziś dzień (pralinka) ok. 2,7 mln pozycja na Alexie, gdy SstarWines wyżej (się pochwalę) 2,1 mln, a Winicjatywa jeszcze wyżej 1,5 mln pozycja w światowym necie. wino14029#44772
star (2012-11-08) Grand Prix Magazynu Wino 2012 znalazło sobie na SW oczywiście nowy, niezależny wątek (pralinka) ale przypomnijmy przy okazji Grand Prix Magazynu Wino z 2011 roku (pralinka) bo też się działo! wino14029#45235