star (2012-10-16) Ocena: 5 Jesienny spleen. Ciężko nastraja to wino. Po porzeczce nawet ślad nie pozostał. Drewno jak stara szafa. Ciężko ocenić, wypić się da. Odmian pewien nie jestem. Młode krzaki ponoć dały to wino, odmiany skopiowane. @Winkolekcja/OK Wine Bar
star (2012-10-16) Jak to Deo określił, zapach zbija z tropu, nie ma porzeczki. Tu jest podobnie. Myślałem wino13041#44757 że jak się pospieszę z konsumpcją to ją jeszcze złapię, tą porzeczkę, gdzieś po drodze, a tu panie klops. No chyba, że dekantować trzeba? Będę. Obiecuję. Do skutku! A jak się nie uda, to doleję likieru z czarnej porzeczki (cassis) i już;-) wino14042#44770
mdcc (2012-10-16) Ocena: 5 Może taka butelka Ci się trafiła...
U mnie, prawie rok temu, butelka była przyjemnym bordo, bez zadęcia, już do picia... tyle zapisałem wino14042#44778
star (2012-10-16) Bo to jest takie przyjemne, proste, wycofane nieco Bordeaux, rzekłoby się klasyczne. Ale z drugiej strony ja oczekiwałem jednak tej owocowej nuty, że o minerałach nie wspomnę;-), jak zapowiadali na 1855.com gwiazdę Moulis: Il hérite ainsi de l'équilibre, de l'élégance, de la fraîcheur et du beau fruit mûr de la star de Moulis: cerise noire, cassis, cèdre, chocolat, fleurs, minéral... A dostałem jedynie różne pochodne dojrzewania w drewnie. Dziś podczas meczu (zapraszam przy okazji na wieczorny czat dziś (pralinka) Polska-Anglia, a jutro z gościem specjalnym z Winnicy Michałem Włókiewiczem o 18:00) będę je dekantował, tańczył i śpiewał, może to coś mu pomoże, kto wie. wino14042#44779
star (2012-10-16) Ocena: 6 Notki z Cellar Trackera tak brzmią (pralinka) (oceny 85-88, to pewno szóstki):
Tasted by daver852 on 4/13/2012 & rated 88 points: This turned out to be much nicer than I had anticipated. Good color, charming nose, lots of dark fruit, but this is balanced by a fair degree of acidity and some chalky tannins. Not much oak. Pleasant, fairly long finish. Not a lot of power or complexity, but for a second wine this delivers more than one would expect. A fairly simple, but satisfying, claret that is drinking well now, and will keep for a few years. A bargain. (626 views)
Tasted by Tarabucetta on 3/4/2012 & rated 87 points: Good wine for the price. Little bit young, i think it's better to wait 2 years more. (665 views)
Tasted by Anonymous on 11/20/2011 & rated 85 points: Very Good simple Bordeaux. With good balanced and nice texture. Open for drinking.
Ostatnia notka mi najbliższa, a pierwsza o owocu baja. Drugiej nie rozumiem, po co czekać? Może... wino14042#44780
mdcc (2012-10-16) Bo ostatnia moja (odkąd ustawiłem w CT poziom prywatności: paranoik notki pojawiaja sie jako anonimowe... i tak jest dobrze :-) wino14042#44786
star (2012-10-16) A wcześniej jak się tam zwałeś? Pytam, bo a nuż kogoś zainteresują Twoje tamtejsze notki:-) wino14042#44790
mdcc (2012-10-17) Wcześniej? Tak samo jak zawsze: mdcc. Tyle, że teraz jest to widoczne tylko dla uzytkownikow CT a nie dla gości... i jest to niestety maksymalny poziom ochrony...
A mogliby wprowadzić paranoik schizofreniczny na przykład i wtedy ukrywałby moje wpisy nawet przede mną... wino14042#44814
star (2012-10-17) Ocena: 6 Czyli taki fajny gościu jak ja nie może prześledzić innych wpisów konkretnego Anonymousa? A jednak może:-) No ładnie (pralinka)
User Profile for 'Anonymous' (User #70,450, signed up 1/16/2009)
Bottles in inventory: 738 & 27 pending = 765
Bottles consumed: 593
Tasting notes written: 372 (by time, by region, by producer, by varietal)
Last accessed: 10/17/2012 12:14:00 AM
User profile: not public
Favorite tasters of Anonymous: none specified
Najbardziej podobają mi się te pending:-) A Chasse Spleen lepszy następnego dnia, kwasowy, świeży, dość prosty, pachnący zaraz po otwarciu tofi i karmelem, a po chwili może i te czarne śmierdzące owoce (jagoda, czarna porzeczka), no ale dominują różne takie skóry, dymy i drewna. Lekkie ocena może i 5-6. Rozczarowuje brak cassis, słodyczy likieru z czarnej porzeczki. Szkoda! Owoc też jest niezbyt ekspresyjny. Wino za to dobrze wchodzi, bez mecyji więc szósteczka się może i należy? A Cellar Tracker new się szykuje: Coming in November - Total Site Redesign - see more (pralinka) wino14042#44816