Sibemus Winnica Płochockich 2010 Sandomierski Region Polska Sibera 70% Muscat 20% Seyval Blanc 10% Cena: 50 Alk: % Kolor: b Nr 14056 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Winnica Płochockich: Lumini XV 2015 Sandomierskie S..
Sey Sey 2013 Seyval Blanc
Ma-Fo XIII 2013 Podkarpacie Ma..
Rose 2011 Sandomierz Marechal ..
Lumini 2011 Sandomierskie Sibe..
Sey Sey Eleven 2011 Sandomiers..
2009 Podkarpacie Seyval Blanc
2009 Podkarpacie Rondo
Biamus 2008 Sandomierskie Biank..
Lumini 2008 Podkarpacie
2008 Sandomierskie Zweigelt
2008 Podkarpacie Seyval Blanc
Lumini 2008 Podkarpacie Seyval ..
2006 Podkarpacie Jutrzenka
| star (2012-10-19) Ocena: 6 Najlepsze wino z próbowanych win polskich białych, ex aequo z Chardonnay z Adorii, choć tam to umiejętna winifikacja, a tu owoc jednak gra pierwsze skrzypce, choć i w procesie winifikacji nic nie popsuto. Tu już poprawnie. Nie w winnicy butelkowane jak u Rafy sstarwines.pl/wino13440#44851 ale w posiadłości. Odmiany w 2010 nie można było chyba napisać, ale rocznik i owszem. Dane uzupełnię, obiecuję, póki co zgaduję nieco. Muszkat podobny do Jutrzenki jakby ktoś nie kojarzył odmiany;-) Póki co wpisuję miejsca, gdzie wiem, że można je dostać w Łodzi. W necie w Wina.pl wina.pl/sibemus_winnica_plochockich ale to chyba nielegalne do końca jest takie sieciowe zakupy? Korzystając z ich stron na koniec garść info. A wino bardzo dobre, lekko pikantne. Medal Eno Expo zasłużony, na Konwencie Winiarzy Polskich też ponoć wyróżnione. Ciało, wolumen w ustach, kwas jest ale w normie (raz odnotowałem, że dużo, a raz, że niska kwasowość;-). Gruszka w aromacie, fajna pikantna nuta w posmaku dodaje mu pikanterii. A propos to Gieno Mientkiewicz opowiadał o profilu serowara w Polsce. Przynajmniej dwa fakultety, kilka języków obcych i nosi stanik. Bo w dotyku ponoć sztuka. Nie żadne serce, które serowar wnosi czy inne feng shui, ale właśnie dotyk. Ponoć sery to lubią. Nie tylko sery. Dlugie ciecie krzewów, redukcja plonu, reczny zbiór z selekcja gron i jagód , muskat 22 wrzesnia i sibera 10 pazdziernika. Wino wytworzone w kadzi ze stali nierdzewnej, powolna fermentacja alkoholowa przeprowadzana w niskich temperaturach, krótkie dojrzewanie nad osadem . Nie przechodzilo fermentacji jablkowo-mlekowej. @Winnice Świata/Klub Wino/Wina |