SBX Concha y Toro NV Central Valley DO Chile Chardonnay Cena: 30 Alk: 12,50% Kolor: m Nr 14059 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
rurale (2012-10-20) Ocena: 6 Subercaseaux to marka win musujących należąca do CyT. Porządne bąble w niskiej cenie. Zero uniesień, prosta przyjemność. Tu w korku między samochodami chodzą handlarze i sprzedają szparagi, karczochy i truskawki. Mniej więcej wiadomo co z nimi robić. Do tego kilka flaszek SBX z supermarketu i wystarczy na miły wieczór:) @Jumbo
star (2012-10-22) Do nas te tanie bąble nie trafiają. Ale mamy mus z wyższej półki, przynajmniej cenowej, nie wiem czy także jakościowej. Odpuściłem, już bym wolał Cremant kupić w łódzkich Winnicach Świata. wino14059#44888
rurale (2012-10-23) Tkwisz w stereotypach po uszy. Podobnie jak ja:) wino14059#44912
star (2012-10-23) W przypadku Cremant ciekawość większa. Nadzieja, że apelacja da się zrozumieć. Wiedzę poszerzyć. A jak chcę anonimowe bąble to sięgam po Cavę, jak wczoraj (pralinka) za dwie dychy:-) Ale może kiedyś się skuszę. Póki co to wolałbym z Chile Leydę popróbować. W końcu Chardonnay Lot, zamiast Pinota ostatni kupiłem, bo taniej i czeka... wino14059#44913
rurale (2012-10-23) Tutejszy półbóg winiarskiej krytyki Patricio Tapia wino Lot 5 Chardonnay od Leydy ocenia bardzo wysoko. Najmniej szacunku ma dla pinota Lot 21 (brzmi to trochę jak zabawy w gry wojenne). Wyżej ceni pinot noir z pojedyńczych parcel Cahuil i Las Brisas. wino14059#44915
star (2012-10-24) Jamie Goode dzieli punkty między Lot 5 Chardonnay i Lot 21 Pinot Noir prawie równo. Wszystkie wina z Leydy mu się w sumie podobają (pralinka) tak na 90PP+. Dotarł nawet do posiadłości, którą zarządza Gustavo Llona, kiedyś właściciel, wraz z Fernandesami, winnicy Viña Leyda, a dokładnie to od 1997 do 2007. W 2007 Viña Leyda została przejęta przez Viña Tabalí, nadzorowaną w połowie przez grupę San Pedro, a w połowie przez Guillermo Luksica, którzy rozsądnie jednak pozostawili Gustavo Llonę na czele zespołu produkcyjnego. Winemakerem jest kobieta - Viviana Navarrete, a winogrodnikiem facet - Ignacio Casali, na zdjęciu, zdołowany nieco, a może w poszukiwaniu lepszego terroir;-) wino14059#44917
star (2012-10-24) @Rurale Lot 21 (brzmi to trochę jak zabawy w gry wojenne)
A mi się kojarzy z Nocnym lotem Exuperry'ego (pralinka) tym bardziej, że autor latał właśnie nad Andami.
Do Riviere'a podszedł robotnik z wiadomością otrzymaną ze stacji radiowej.
- Kurier z Chile zawiadamia, że widzi już światła Buenos Aires.
- Dobrze.
A bywało niebezpiecznie, na co zawsze jednak znajdowało się rozwiązanie, pewno pili Lot 34 Carignan;-) Tylko taka odmiana pasuje mi do żywiołów, żadne tam ugładzone Chardonnay, ani eleganckie Pinot.
Zrazu miał ochotę obrzucić ich obelgami za to, że siedzą tu sobie bezpieczni, pewni swojego życia, zachwycają się księżycem, ale rzekł tylko dobrodusznie:
- Postawcie mi butelczynę.
wino14059#44918
star (2012-10-24) Wracając do Pinotów to Jamie Goode ocenia je dokładnie odwrotnie niż Patricio Tapia, w roczniku 2009 przynajmniej (w 2008 Lot 21, o punkcik lepszy niż Las Brisas, 91 vs 90):
Viña Leyda Single Vineyard Pinot Noir Las Brisas 2009 Leyda Valley - 90/100
Viña Leyda Single Vineyard Pinot Noir Cahuil 2009 Leyda Valley - 93/100
Viña Leyda Lot 21 Pinot Noir 2009 Leyda Valley - 95/100
Robią też z Pinota Rose - Viña Leyda Single Vineyard Pinot Noir Rosé Loica 2010 Leyda Valley. Do tego kilka Sauvignonów m. in. Garuma i Gris Kadun (skąd oni te nazwy biorą?), a nawet Rieslinga Neblina. Do tego Syrah Canelo i Costero oraz Chardonnay Fallaris do kompletu. Foto (pralinka) Wine Anorak. wino14059#44919
star (2012-11-06) Lot 5 Chardonnay - smutna korkowa historia:-( Świeże winko, zaskakująco na Chile. 6-7 jeśli w normalnej formie, jak Borussia w meczu z Realem. wino14059#45218
star (2012-11-06) Zagryzałem Brie w wersji orzechowej (dobre do tektury i do szardoneja) z Biedry oraz z Prosciutto, włoski specjał z Biedry, przeraźliwie tłustej, tyż z Biedry. Pić się dało, byle nie wąchać i nie wczuwać się w posmaki. Waga od korka mogła nieco zelżeć, tak bywa, wodniste wina się zdają. wino14059#45219
star (2013-08-31) Kto rozdaje karty w Chile? Tego dowiecie się z lektury tekstu Rurale Quo Vadis Chile na WI (pralinka) o przyszłości winiarstwa w Chile:
W Chile, kraju przestrzeni, jest też przestrzeń na rozmowę. To wbrew pozorom wcale nie jest takie oczywiste, biorąc pod uwagę konteksty, które kształtują jego rzeczywistość. Również te dotyczące produkcji wina...
Tych kłopotów jest tu sporo i pewnie dlatego chilijscy winiarze chcą o nich rozmawiać. Na szczęście. Nie chcę ich problemami dalej nudzić, ale wystarczy przytoczyć tytuły niektórych wystąpień seminarium, które wydają się tak wiele mówić. Eduardo Chadwick, prezes winnicy Errázuriz, zapytał po prostu „Quo vadis?”, a Adriana Cerda, uważana za jednego z tych enologów, którzy najlepiej radzą sobie w Chile z carignan, zastanawiała się, ile w chilijskim winiarstwie jest przysłowiowego „copy–paste”.
Ciekawe to wszystko, bo każe się zastanawiać nad motywacją winiarzy i tym co tak naprawdę kreuje to, co znajdujemy w kieliszku. Szczególnie wtedy, gdy w relacjach z tego typu spotkań padają trudne słowa – niepewność, chciwość czy bezwzględność.