temi (2012-11-02) Ocena: 5 Jeżynowe, dość masywne, z dość długim posmakiem. Za dużo wyczuwalnej beczki i jakieś nieprzyjemne zwierzęce zapachy/smaki. W sumie zwykłe 5. @Frozo/Bomi
temi (2012-11-02) Lata temu w pewnym warszawskim sklepie winiarskim subiekt powiedział mi żart-zagadkę: "Czym się różni hiszpańska gran reserva od chilijskiej?". Odpowiedź: "Tym, że ta druga nią zwykle nie jest". I rzeczywiście, jak porównać etykietę z kontrą tej butelki, wygląda na to, że miał rację: wino14089#45148
star (2012-11-02) Z całej nazwy w oryginalnej pisowni: Indomita Cabernet Sauvignon (Gran?) Rese jak widać przyciętej zostawiłem to co się nie dublowało, czyli Gran Reserva, bez aluzji, bo na nie miejsce jest w notce raczej;-) W Chile chyba rzeczywiście nie ma szczególnych wymogów co do nazwy Gran Reserva, bo długiego dojrzewania w beczce to aż tak chyba nie wymusza. A może się mylę? Zmieniając trochę temat nawiążę do Ultra Premium Chile (pralinka) czyli coś jakby Gran Premium Reserva;-) wino14089#45150