Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Montus, Cuvee Prestige Brumont, Alain 2002
Madiran AOC
Francja
Tannat
Cena: 200
Alk: 15,00%
Kolor: cz
Nr 14165
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Brumont, Alain:
2007 Cotes des Gascogne Gros M..

Montus 2007 Madiran Tannat, Ca..

Montus 2006 Madiran Tannat 80%..

Le Jardin Philosophique 2006 Pa..

2005 Côtes de Gascogne Tannat ..

Le Jardin Philosophique 2005 Pa..

Chateau Montus 2005 Madiran Ta..

Fier d'etre Gascogne 2005 Cotes..

Montus, Sec 2003 Pacherenc du ..

Montus 2003 Madiran Tannat 75%,..
Vieilles Vignes, Bouscasse 200..

2001 Cotes de Gascogne Tannat

Torus 2001 Madiran Tannat 50%, ..

Montus 2000 Madiran Tannat

1998 Madiran Tannat

Montus 1994 Madiran Tannat 80% ..

star (2012-12-06) Ocena: 7
Wino polecone z rocznika 2002 spośród wielu wybranych do Enomatica przez Pascala Marqueta z Grains Nobles. Polecał i wybierał. Rocznik 2000 wprawił w zachwyt niezupełnie niemy wino13187#38851 Marwina. Zupełnie mu się nie dziwię. Najpierw pachnie surowo, skała, drewno, materia chciałoby się rzec nieożywiona. Deo pewno zaraz sprostuje;-) Później ni to owoce, ni to kwiaty, coś pięknego! Trochę skóry, która jednak z czasem dominuje. Usta świeże najpierw, delikatne się zdają. Z czasem jednak w końcówce suchość się czuje jak to u Montusa. Garbnik mocny, ale brak tej owocowości i równowagi. Pewno wypite za wcześnie. Dużo za wcześnie. Ja mam jednak wątpliwości czy kiedykolwiek te wina zmieniają się. Sucha deska, nawet jeśli z owoców. Najbardziej cenię Brumonta za zwykłe Vin de Pays, ale tam zaokrąglił Tannata nie tyle mikroutlenianiem, ale raczej Merlotem;-) Choć wiemy, że Merlot krągłym winkiem ani łagodnym barankiem być nie musi. Cena orientacyjna. Za 3cl trzeba płacić 4E, taniej niż za Clos de Cistes od Peyre Rose - 5E! Klasę przyznaję, ale zmagać się z tym winem nie chcę. Aż się dopomina o wołowinę, choć kiedyś mięsem je popijaliśmy i ciągle suszyło;-) Pięknie się zaczyna, ale słabo się kończy. A wiadomo przecież od bon mota Millera, że wino poznaje się po końcówce. @Grains Nobles, Enomatic, Paris