star (2012-12-20) Ocena: 7 Fajny pachnący, dojrzały, ale i kwasowy Pinot Gris. Smaczny niesłychanie. @Grains Nobles, Enomatic, Paris
star (2012-12-20) Ostatnio próbowałem młodszy rocznik Pinot Gris Fronholz i muszę przyznać, że może z powodu charakterystyki rocznika, trochę ten szary pinot rozmemłany cukrem jakiś taki. O Ostertagu pisze i fotografuje go Wine Anorak (pralinka) gdzie Andre Ostertag tłumaczy, że białego wina bez siarki zrobić się nie da mimo francuskiej nowo-mody win bezsiarkowych. Biodynamikę zaczął w 1998, ale ponoć ani nie wygląda, ani nie mówi jak rasowy biodynamik. Wina filtruje jak alzacka tradycja nakazuje, gdyż zostawia trochę cukru resztkowego, co jak widać, gdy rocznik charakterny nie szkodzi zupełnie, choć w cieplejszych rocznikach sprawa nie musi być aż tak prosta. Jak pisze: ‘I don’t take the risk of not filtering wines that are dry’, he explains. ‘In 1988 I made a wine with 18 g/litre residual sugar that was stable in the lab. It was bottled unfiltered and 100 cases were sent to the USA. I had to take all of them back.’ wino14205#45919
star (2012-12-20) Inne siedlisko to jednak było i inna etykieta. wino14205#45921