Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Clos de la Servoisine Domaine Joblot 2008
Givry PC
Francja
Pinot Noir
Cena: 100
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Nr 14243
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Domaine Joblot:
2007 Givry Pinot Noir

temi (2012-12-29) Ocena: 6
Wino dla MKonwickiego: lekkość, morze kwasu, czerwona porzeczka. Nie moje barany, bo ja pinonłaura nie rozumiem. Dla mnie 5, ale pewnie obiektywnie 6 się należy. Kolacja u przyjaciela, co burgundzkie miał kontakty. @W gościach

mkonwicki (2012-12-29)
Faktycznie, dziabnąłbym.
wino14243#46077

star (2012-12-30)
Rocznik 2008 lepszy, z lepszą perspektywą i bardziej długowieczny niż gotowy na dziś, lekki 2007 (pralinka) choć może, nie kwasu, Rurale na wadliwą flaszkę, ew. niezbyt optymalną trafił?
wino14243#46083

star (2012-12-30)
Cena ok. 100zł na łeście (pralinka)
wino14243#46085

star (2012-12-30)
Słów kilka o Joblot.

La quête de Jean-Marc Joblot ? « Ce parfait équilibre entre la pureté et la concentration, doublé d’un grand raffinement ». Avec ses vins exemplaires de régularité à haut niveau, l’ambassadeur de Givry prouve depuis 30 ans que cette appellation mérite l’attention des plus grands amateurs de Bourgogne.

30 lat już orze jak może w Givry. Szuka równowagi między czystością i koncentracją ponoć.

En effet, la faiblesse des volumes produits à Givry n’attirant pas le négoce – l’appellation a fait le choix difficile de ne conserver que ses meilleurs terroirs après les années difficiles de 60-70 - les vignerons misent tout ici sur la qualité. Jean-Marc Joblot et son frère en tête.

Z bratem.

Ceux-ci n’utilisent plus de produits chimiques depuis 1978 et leurs « vins de jardins » tels que Jean-Marc Joblot les nomment, vieillissent aussi bien que ce jeune cinquantenaire aux allures de rock star !

Od 1978 brzydzi się chemią, już mu nie wierzę. Wina z ogródka, brzmi nieźle. Dobrze dojrzewają te wina ponoć, jak (niektóre?) gwiazdy rocka.

Côté chais, Jean-Marc Joblot est l’un des seuls à utiliser des grandes cuves horizontales spécialement conçues pour éliminer les pépins et les peaux qui donnent un gout astringent aux vins. Ce choix d’équipement et de fermentation, très à la mode également dans le Piémont, explique la dominance extrême du fruit dans les vins rouges de ce domaine.

Stawia na owoc. Znowu poziome... ale nie korytarze, a kadzie. Eliminacja pestek i skórek, aby uniknąć ostrych smaków, znana z Piemontu.

Tyle z (pralinka) 1855.com.

wino14243#46095