Blanc de Blancs, Brut, Grand Cru, Delos Pierre Moncuit NV Champagne AOC Francja Chardonnay Cena: 120 Alk: % Kolor: m Nr 14257 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Pierre Moncuit: Blanc de blancs, Grand Cru 200..
Cuvee Nicole Moncuit Vieilles ..
Blanc de blancs, Brut Champag..
| sstar (2013-01-03) Ocena: 6 Szampan dla twardzieli. Przepłukanie kwaśno-limonkowym Lansonem, w wersji Black Label, na niewiele pomogło, bo tu grapefruitowa goryczka do cytrynowej kwaśności doszła. Ciężko to się pije, szczególnie miłośnikom dosage w wersji Moet-Chandon na przykład. Poczęstowałem gości, zaprawionych w bojach z popularnymi markami wielkich domów szampańskich i krzywiąc się skwitowali, że bardzo wytrawny ten szampan. MdCC też go (a może inne cru?) podsumował, że jakby zero, czyli nature bez cukru to było. Mocarny szampan, z twardą konstrukcją, na garbniku oparty, bo nie tyle kwasu co tu moc, choć też, to jednak dużo więcej goryczki i to nie przyjemnej, delikatnej, a zdecydowanej na wszystko... PS. Cena kilkanaście euro, za małą flaszkę w paryskiej piwnicy. Grand Cru to może być Mesnil, ale niekoniecznie. Cena circa, bo kupowałem en masse, wraz z zapłatą za degustację. Dla mnie za potencjał sześć, na dziś dzień pięć, dla zwykłych ludzi, co od szampanów nie stronią tylko cztery. Picie obecnie tego szampana nie ma nic z przyjemności. Po stronie piekarni, nie sadu się ten szampan opowiada. Bettane pisze w przewodniku z 2010 roku, chyba o tym szampanie, za 18E co się zowie Pierre-Moncuit-Delos, Blanc Brut, a 2010-2014 pić go każą tak. Beaucoup de fraicheur et de nettete, plus sur la fleur blanche que le mineral, bien dose, qu'il faudrait attendre au moun un plus une affirmation de son origine. Daje 14/20. Przetłumaczę po swojemu. Czysty i świeży, kwiatowy raczej niż minealny, ze sporą dawką cukru. Do tej pory się nie zgadzam, więc może rocznik bazowego szampan inny, ale dalej już bliżej mojej opinii. Trzeba czekać, przynajmniej rok, aby potwierdził swoje nobliwe pochodzenie. Znaczy eufemistycznie, że musi być lepiej, a jest słabo;-) @Grains Nobles, Paris star (2013-01-03) Opinia Chrisa Kissacka o tym winie brzmi (pralinka) tak:
Pierre Moncuit Cuvée Millésimée Brut Grand Cru Blanc de Blancs 1996: A nice mid-gold, very fine appearance, showing plenty of bead - at times it seems there are almost more bubbles than wine. A good, bready nose, rich and yeasty in character. Full coffee and malted milk quality on the palate, which is rich and voluptuous but well balanced by great acidity. Toffee-bread flavours lead into a little length. Lovely. 17.5/20 (May 2006)
Choć to było prawie siedem lat temu, więc szampan mógł nieco już wyewoluować mimo, że rocznik zacny.
Zaś o posiadłości, wyjaśniając kim jest Nicole, pisze tak:
The Pierre Moncuit estate, now comprising about 25 hectares of vineyards all planted to Chardonnay, has been under the direction of Nicole Moncuit since 1977. Keeping it in the family, Yves Moncuit looks after the commercial aspect of the business. Nicole tends 20 hectares close to in Mesnil, although there are a further 5 hectares planted in Sezanne, and a noteworthy plot of old vines, reaching the stately age of 90 years, in the Chetillons vineyard.
Na koniec wyjaśnia jakie wina produkują u Moncuita:
Cuvée Hugues de Coulmet Blanc des Blancs: includes some wine from Sézanne.
Cuvée Pierre Moncuit-Delos Grand Cru Blanc des Blancs
Le Mesnil Grand Cru Blanc des Blancs
Cuvée Millésimée Grand Cru Blanc des Blancs
Rosé Grand Cru: an assemblage of 75% Chardonnay and 25% Pinot Noir from Ambonnay.
Z tego zaś by wynikało, że MdCC próbował (pralinka) Cuvee Hugues de Coulmet, gdy ja ostatnio (pralinka) Cuvee Pierre Moncuit-Delos, czyli dwa różne wina nierocznikowe, przy czym moje było klasy Grand Cru, więc pewno z Mesnil, czy innych GC, bo Sezanne nie jest klasy Grand Cru.
Polaner Selections (pralinka) też piszą o Moncuit cytując producenta (pralinka) tak:
Located in Mesnil sur Oger, in the heart of the Côte des Blancs, Champagne Pierre Moncuit, family House and grower-handler, has based his reputation on a continual research of quality in respect of traditions. Since 1977, Nicole Moncuit, both passionate by winemaking and by the culture of the vine, has taken over the technical direction of the House. Her expertise enables her to develop the most typical aromas of the harvest each year. Yves Moncuit, her brother, handles the marketing in France and abroad. Nicole’s daughter,Valérie, joined them.
wino14257#46131 star (2013-01-03) Sezanne, nie mylić z Cezanne, choć tak samo się czyta (pralinka) widać na mapce, a w pralinkę warto kliknąć choćby dla świetnego foto TPB. Zresztą cały numer Magazynu Wino (pralinka) poświęcony był Szampanii. wino14257#46133 |