Peljesac Bieli Vinarija Dingac 2010 Vinogoije Peljesac KV Chorwacja Bogdanuša Mekuja Prč Trbljan Varaština Cena: 18 Alk: 12,20% Kolor: cz Nr 14633 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Vinarija Dingac: Peljesac 2010 Peliesac Plavac ..
Peljesac 2008 Peliesac Plavac m..
Dingac 2007 Peljesac, Dingac P..
Dingac 2006 Peljesac, Dingac P..
| star (2013-07-21) Ocena: 5 Francuska poslovica kaže da dan bez vina jednak je danu bez sunca.
One French aphorism says that a day without wine is like a day without sunshine.
Wino już anonsowałem http://www.sstarwines.pl teraz więc jedynie uzupełniam notkę okraszając fotką. Wino bylejakie nieco, kojarzy się przeciętne, bezsmakowe Trebbiano. Wypić i zapomnieć. Cena ok. 30 kun. Jakie odmiany użyli do produkcji tego wina? Wpisuje wszystkie wymienione http://m.onet.pl/wiedza-swiat/podroze/kulinaria,3bmdh a nuż trafię, choć białych tam ponoć jak na lekarstwo.
Wąski pas przyklejonego do górskich stoków wybrzeża na południe od Zadaru, ogromny półwysep Pelješac oraz pobliskie wyspy: Korčula, Hvar, Brač, Vis, Mljet, Šolta i Lastovo. Właśnie na tym półwyspie i wyspach powstają najlepsze dalmackie wina, znakomicie komponujące się z owocami morza serwowanymi w tłumnie odwiedzanych przez turystów restauracjach Trogiru, Splitu, czy perły tej części adriatyckiego wybrzeża - Dubrownika.
W mozaice win dalmackich dominuje kolor biały. Uprawie białych szczepów sprzyjają tutejsze gleby, klimat, i popularność potraw z owoców morza. Nie można jednak pominąć faktu, że w kartach lokali gastronomicznych najłatwiej o Graševinę (Welschriesling), bynajmniej nie dalmackie wino. Ten aromatyczny, pełny i dość ciężki biały trunek pochodzi ze Sławonii, ze wschodniej Chorwacji, i jest - przyznać trzeba - gwiazdą pierwszej wielkości w skali całej Chorwacji.
Jednak Dalmacja nie ma się czego wstydzić. Ma bowiem własne trunki. Różnorodne, nieraz rzadkie, bo z winogron uprawianych jedynie na skrawku ziemi, a więc trunki, które obok zabytków tutejszych miast i urody krajobrazu mogą być same w sobie intrygującym celem podróży. Każda wyspa ma przy tym własną specjalność. Na każdej uprawia się inne szczepy, osiągając odmienne, acz zazwyczaj interesujące rezultaty. Podobnie jak w całej Chorwacji, na dalmackich wyspach więcej spotkamy białej winorośli niż czerwonej. Na półwyspie Pelješac natomiast odmiennie - królują plantacje czerwonego Plavaca (wyrabiane z niego wina uchodzą za najlepsze w Chorwacji). Za to białej winorośli, jak na lekarstwo. Widać jedynie krzewom Plavaca sprzyja kamienista gleba, jaką ma ozdobiony pokruszonymi skalistymi wapiennymi grzbiecikami rozległy półwysep. @Podstrana Market
star (2013-07-21) Kontrolirano Podrijetlo na kontrze. wino14633#48241 star (2013-07-21) W porównaniu z rzeczoną Malvasią (pralinka) jednak dużo mniej kwasu, więcej równowagi, ale trochę mniej życia. W sumie nie takie złe to wino, do indyka poszło jak trzeba. wino14633#48246 |