Honig 2000 Napa Valley AVA USA Cabernet Sauvignon 95.6% Petit Verdot 2.6% Cabernet Franc 1.6% Merlot 0.2% Cena: 140 Alk: 14,20% Kolor: cz Nr 1470 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Honig:
| sstar&let (2005-03-04) Ocena: 6 Pite razem z wylniałym już nieco CS '97 od Monterey. Pierwszy nos: serwatka, pieprz, ostróżyny z ółowka, wiercące w nosie jak Breg Gravnera u winomana. Potem: słodycz, grafit, kwasowy akcent, mięso pieczone, zielone nuty (tatarak), obejście (kwaśne nuty) - jak Merlot Q Zuccardich. Ładne taniny. Ja bym dał: 6 ze wskazaniem na 7. Wg sstarlet: w ustach Monterey bardziej ożywcze przez wyższą kwasowość, taniny ciut podobne w końcówce-gorzkie. Po dekantacji ujawnił się: słodki dżem jagodowy, jeżynowy, czarna porzeczka. W smaku mało kwasu, ale trochę jest. Wychodzi karmel, pieczone mięso, guma z definicji, [soczek z kiszonej kapusty Monterey], bardziej dopowiada w ustach, podobne jak Lafon Rochet ale nie jak CS francuskie. Wg sstarlet: 6, a 7 Deadly Zins był lepszy (nabrali się wtedy na Bordeaux). Mało kwasu, papierosy, lepiej się zachowało, śmierzi dym. Drugi dzień: klej roślinny, śliwka, wiercące, słodka beczka, wanilia, migdały, mięso, mentol, obejście, kwaśnawe nuty, kurze kupy, wanilia, jeżyny, liście czarnej porzeczki, nieco słodyczy w smaku. Powrót do przeszłości - pierwszego dnia na koniec: guma, słodycz, kakao, goździki, podobne do poprzedniego w 1-szej fazie, trochę jak Barbera Marun w nosie, [kapusta kiszona po ugotowaniu-chyba to o Honigu ale może o Monterey?]. Na forum: Aha obydwa mialy cos co okreslaja jako dusty finish - czyli nieco suche, drobne, pylaste, lekko gorzkawe taniny w koncowce. Na forum gw: - nieco rozczarowujace jak za tę cenę, (kolo 30$) porzadne - nieco akcentow pieczonego miesa, lotnych - eukaliptus, aha mniejsza kwasowosc niz nastepnego, choc potezniejsze i dluzsze, kupione w Orlando (ciekawe wina tam mają): Tim's Wine. Wiecej nt producenta: Honig Wine, gdzie tak piszą o tym winie: Our vineyard has a selection of four different Cabernet Sauvignon clones. Certain clones emphasize darker or lighter flavors. Of our clones, the darker flavors (plum and blackberry) and more intense tannins are characterized by #337 and #15. Clones #10 and #6 express the lighter fruit flavors (cherry and raspberry). By selecting specific clones, our winemaker has been able to sculpt flavors more predictably and heighten complexity in the finished wine. Po lekturze ich strony, aż sie chcialoby zalozyc watek o klonach CS. Macie jakies doswiadczenia w tym zakresie?. sstar&let (2008-10-14) Nie wiedziałem, gdzie to dołączyć ale ponieważ link jest głównie o winach kalifornijskich, więc chyba pasuje:-) O beczkowych winach Dariusza piszą tam tak: "Their Cabernets have so much wood flavor you might think you're kissing a beaver, which is fine until the beaver starts kissing back." wino1470#993 |