wein-r (2013-11-04) Ocena: 5 *Wina specjalne. To nowa kategoria. Sami domyślacie się o jakie wynalazki chodzi. Kuba, Tomasz, Joseph i naśladowcy... Trudno. Musiałem się zmusić choć nie było wcale tak źle. O Niebo!!! Dziękju!!! Czyli amfory, spontaniczność, tlen, biodynamo (to moje określenie!!!), natura, sratura i... szery razy dwa. Bo zdaniem pomysłodawców TE, wina nie przystawałyby do żadnej z innych kategorii. Racja. Ale hardcore murowany. Z archiwum X, czyli wina specjalnej troski. 1) Eugenio Rosi Anisos '10 - nie wiem dlaczego. Może było naj? [X1] Na 5+. Najlepsze było... w tej kategorii. Z Esegesi też różnie bywało, w zależności od butelki. Raz świetnie, dwa razy słabiej. @Vini e Affini
star (2013-11-05) Ze strony importera info.
Kupaż Pinot Bianco, Chardonnay i Nosioli z Trydentu. Wino niełatwe, szorstkie, cierpko taniczne, ale za to pełne treści, intrygujące i świetnie zrównoważone. Wino w pełni świadome, czyste o delikatnym aromacie pigwy i świeżych kwiatów, strukturalne, poważne i gotowe do dalszego starzenia.
Wino powstałe z trzech szczepów winorośli z parceli o łącznej powierzchni 1,2 ha. Nosiola uprawiana jest na wysokości 400 m n.p.m. na wapieniu ilastym, Pinot Bianco na 550 m n.p.m, a Chardonnay na 750 m n.p.m. na żwirze i wapieniu. Fermentacja w kontakcie ze skórkami gron bez dodatków siarczynów. Dojrzewanie rok w dębowych beczkach o pojemności 500 litrów oraz rok w butelce. Butelkowane bez filtracji. Wydajność 4-6 t/ha.