marek (2013-11-18) Ocena: 7 Pichon Longueville comtessse de Lalande 1989
Korek w bardzo odbrym stanie a sama butelka wręcz w idealnym, wygląda jakby wino zostało zabutelkowane parę tygodni temu a nie ponad dwadzieścia lat. Zapach bardzo cieżki i złożony cała feria różnych ciemnych owoców, mokre kamienie i charakterystyczna dla Lalande nuta maliny/truskawki. Niestety smak nie oddaje tego co zapowiada zapach, wszystko przekreśla zbyt agresywana jak dla mnie kwasowość, zbyt lekka budowa, brak złożoności i lekko gorzkawa końcówka.
Zapach na 95 pkt a smak na 85 więc ogólnie 90 pkt. Moim zdaniem to konkretne wino źle dojrzało i pewnie było dużo lepsze kilka lat temu. Kolejny raz okazuje się że w przypadku win starszych niż 20 lat nie ma "wielkich" win, są tylko "wspaniałe" butelki @import własny
marek (2013-11-18) Korek wino14797#49018
marek (2013-11-18) Etykieta wino14797#49019
star (2013-11-18) Ceny nie zaglądając ci do portfela zaczynają się od 500 zł (pralinka) wg Wine Searchera, zaś oceny jak widać poniżej. Ciekawa różnica w polecaniu do picia - wg Vinum już passe, a wg Quarina ciągle dobre, choć schodzi. Ciekawe co na to Parker Junior;-)
Huon Hooke 94/100
CellarTracker 93/100 (295 notes from 194 users )
Stephen Tanzer 93/100
Jean-Marc Quarin 90/100 2003 to 2015
Decanter 18/20
La Revue du Vin de France 18/20
Jancis Robinson 17/20
Vinum Wine Magazine 16.5/20 2001 to 2006
wino14797#49020
marek (2013-11-18) na cellartracker i erobertparker.com oceny podzielony jedni daję powyżej 95 pkt inni lekko rozczarowani, to chyba już dojrzewanie konkretnych butelek daje znać. W każdym razie wielbiciele tego wina modlą się aby Parker go ponownie nie oceniał bo jak podwyższy notę z 93 pkt to wino od razu zdrozeje a tak ma dość przyzwoitą jeszcze cenę ;-) wino14797#49021
deo (2013-11-19) Junior napisał w 2003 roku, że "Approaching full maturity, Pichon-Lalande’s1989 has a deep ruby/plum color with some lightening at the edge. The nose offers sweet plums and creme de cassis intermixed with vanilla and graphite. The wine is lush, medium to full-bodied, and layered with texture, low acidity, sweet tannin, and the hallmark purity and elegance this estate routinely produces. Some tannins remain, but this wine has reached its plateau of maturity, where it should remain for another 10-15 years. Anticipated maturity: Now-2017", a później już nic nie napisał. Przedtem kilka razy pisał, że będzie dobre do 2012. Czyli 10 lat temu było w optymalnej formie, a dalej to już loteria wino14797#49024
star (2013-11-19) Pasuje do opisu Syrah Gerovassiliou, tyle, że to ostatnie nieco młodsze;-) wino14797#49027