star (2013-11-23) Ocena: 6 To zdecydowanie najlepsze wino z tego rocznika. Jest landrynka, jest odrobina więcej ciała i treści, niż w chudym jak nasza szkapa i kwasowym Rieslingu. Kwas też jest, wino sprawdzi się w kuchni. Ocena lekko naciągana. Czekamy na lepsze roczniki! @Węgrów/Polskie Wina/Winnica na Solnym
star (2013-11-23) O winie i winnicy pisał także Mariusz Kapczyński (pralinka) na Vinisferze.
Chardonnay. Rześkie i jędrne, ze świeżą, zielonkawą nutą agrestu i jabłka. W ustach żwawe, by nie rzec - radosne, lekko limonkowe. Są nuty skoszonej trawy, kwiatów polnych i intensywne, przyjemne podbicie nutą świeżych owoców tropikalnych (cytryna, ananas, niedojrzała brzoskwinia). Jest to zdrowe i giętkie wino, utrzymane w kamienistych, mineralnych ryzach. W finiszu niesie trochę ziół i akcentów gruszkowych. Udane wino. Cena: 65 zł
wino14807#49050
star (2013-11-23) Na VIII Konwencie Polskich Winiarzy (pralinka) wypadło wg Mariusza Kapczyńskiego jeszcze lepiej.
W pełni zintegrowane wino, z dobrą kwasowością. Świeże, lekko wapienne podbicie w tle plus nutka tropikalna (niedojrzała brzoskwinia, morele, cytryna), w finiszu biały pieprz. Bardzo solidne wykonanie. Dobre, smaczne chardonnay, jedno z najlepszych polskich jakie piłem. Trzeba życzyć winiarzom takich wspaniałych win z vinifer (i corocznych stabilnych, ciepłych sezonów wegetacyjnych). Okazuje się, że w Winnicach Wzgórz Trzebnickich chardonnay radzi sobie świetnie – zapewne dzięki przemyślanej lokalizacji i starannej uprawie. Brawo!
wino14807#49051
star (2013-11-23) Ocena: 5 Skojarzenia ze skałą, choć czuć siarkowanie;-) Z kwiatami, czemu nie. Stainless steel? PS. Uczciwa ocena, to piątką, równą miarą odmierzona. Wina ciągle zbyt drogie względem jakości i chyba to zbyt szybko się nie zmieni, biorąc pod uwagę skalę produkcji. wino14807#49052