peyotl (2014-01-18) W metrze zimno było, to dopiłem :-)) A tu (pralinka) technical sheet, dość długa opowieść o Pignolu... wino14870#49459
star (2014-01-18) Ocena: 8 Kwasowe, soczyste, kwasowe, chyba się powtarzam. Lekka słodkawe, taniczne, kwaskowe, to już ktoś inny stwierdził. Bardzo dobre wino, choć twórca kontrowersyjny. Fotka bio, choć autor wina raczej twardo stąpa po ziemi. @Vini e Affini
wino14870#49460
peyotl (2014-01-18) Tak sobie jeszcze myślę... Jak dla mnie, jego wielkość polega na zharmonizowaniu sprzeczności - jest jednocześnie gładkie (krągły owoc, potoczystość) i szorstkie (taniny i kwas) - a każdy z tych elementów jest dopracowany perfekcyjnie. Przy tym nie jest to "techniczna", zimna perfekcja, lecz oparta na emocjach. A mówiąc po ludzku - po prostu pyszne. wino14870#49463
star (2014-01-18) Dla mnie również było po prostu pyszne, a elementy w pełnej harmonii, brakowało jedynie jakiejś niezwykłości, wartości dodanej, zaskoczenia, ale czego chcieć więcej? PS. Jakbyś miał lepszą fotkę etykiety i kiedyś wrzucił to byłoby miło.
Dodam, że wino to zachwyciło zarówno Wojtka Bońkowskiego, jak i Marka Bieńczyka.
wino14870#49464
star (2014-03-07) Koszulka jakby stara i znana;-) Grandissima bottiglia...BRESSAN PIGNOLO 2001...Bressan Mastri Vinai Carolina Pravato Lorenzo De Vecchi — w Trattoria Toni del Spin. wino14870#49820
peyotl (2014-03-20) Gdzie ta trattoria? Ile za kieliszek? wino14870#49925