ggreg (2014-02-28) Ocena: 6 Nos owocowo-korzenny: czerwone owoce jagodowe, czarne owoce pestkowe, przyprawy korzenne z wyraźną nutą pieprzu. Średnia budowa, żywe, soczyście kwasowe, przyjemnie cierpkie, wyraziste garbniki, długie. Dobre, z flakami po florencku nawet bardzo. @Łukasz Kubiak
star (2014-02-28) Kiedyś drogo te wina można było dostać w La Passion du Vin, potem bywało w poznańskiej Enotece Tre Bicchieri, a teraz Łukasz Kubiak je sprzedaje i to ten z Lublina (pralinka) a nie ten od sportów walki;-) Sprzedaje także dobre wina Capanny, które bywały kiedyś w Vinotece 13, u Likusa. wino14922#49727
temi (2014-02-28) BdM Capanny pozostały u Likusa. Kubiak sprzedaje tylko Rosso. rocznik 2010 za 68pln. Cena ok., acz komentarz do flaszki, abstrahując nawet od zabawnej literówki, to mógłby sobie darować ;-) ("Doskonałe Rosso, coś jak paltońska idea tego czym Rosso być powinno.") wino14922#49728
peyotl (2014-03-01) Czerwone jagodowe to rozumiem - truskawka, poziomka, malina (choć wszystkie mają pestki, ale maleńkie, tak?) A czarne pestkowe? Śliwki? Co jeszcze? wino14922#49729
star (2014-03-01) Czarne czereśnie;-) wino14922#49730
star (2014-03-01) W Wa-wie także w Red & White (pralinka) wino jest do dostania. Fotka z (pralinka) TripAdvisor.com.
Castello di Volpaia to jeden z najbardziej cenionych i zasłużonych dla regionu Chianti Classico producentów wina. Reprezentuje styl pośredni pomiędzy tradycyjnym a modernistycznym, to znaczy nie przesadza z użyciem nowych beczek czy choćby z ekstraktywnością swych win. Volpaia Chianti Classico w 90% zbudowane jest z odmiany Sangiovese, a 10% – Merlot i Syrah. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dużych beczkach dębowych. Pełne jest świeżych aromatów czerwonych owoców pestkowych, takich jak czereśnie i wiśnie. Na palecie smukłe, krzepkie i soczyste, jest obfite w taniny o długim i harmonijnym posmaku.