Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Molinari Rosso Cerbaiona (Molinari) 2006
Toscana IGT
Włochy
Cabernet Sauvignon
Merlot
Syrah
Sangiovese
Cena: 90
Alk: 13,5%
Kolor: cz
Nr 14942
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Cerbaiona (Molinari):
Molinari Rosso 2007 Rosso di M..

Molinari Rosso 2006 Toscana Sa..

temi (2014-03-08) Ocena: 6
Opisując Rosso di Montalcino Molinariego za 2006 (ściślej: to co zyskało miano RdM od rocznika 2007, a wówczas zwało się po prostu Sangiovese) Markiz się żalił na burdel i anarchię na Cellartrackerze i pomieszanie z "bordoską Cerbaioną" http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=11604. To pomieszanie rządzi także na 90plus Wines i w innych miejscach. No to niech będzie, że SW stanowi chlubny wyjątek.

Ja zatem piłem ową "bordoską Cerbaionę" (biała etykieta). Nie taka Ci ona zresztą bordoska. Po pierwsze ponoć syrah dodają, po drugie, nie wiem, jaki tam procent sangiovese jest, ale myślę, że to dzięki niemu od razu strzelałbym Toskanię. No więc nos rewelacyjny zdominowany przez ciemną wiśnię.
W ustach tytoń, taż wiśnia. Rozsądna doza raczej miękkiej taniny, sporo kwasu, zwłaszcza na drugi dzień. Momentami ciut gryzące. 6 z plusem.
Najważniejsze dla mnie, to że wino było zdrowe a spędziło chyba ze 3 lata w piwnicy, która nie spełnia żadnych wymogów winiarskiej piwniczki: stała obok słoików napoczętych farb, w lecie temperatura dochodziła do +25 stopni, w zimie spadała do +6. @50second-finish, Berlin

star (2014-03-08)
Berry Bros and Rudd's sprzedają Rosso i Brunello (pralinka) i piszą, że w mieszance "semi-bordoskiej" dodają oprócz caba, także merlot, syrah i endemiczną dla odmiany malvasię nerę.


Tucked away off the Torronieri road the small Cerbaiona estate has been home to Diego & Nora Molinari since 1977, who produced their first vintage in 1980, all 70 bottles of it!

The estate comprises 3 hectares of vines & 12 ha of wood and olive grove; half planted to Brunello, the rest to Sant'Antimo and IGT Toscana (using Cabernet Sauvignon, Malvasia Nera, Merlot & Syrah). Production is limited to 8,000 bottles.

Lying on the north-eastern shoulder of the Montalcino commune the estate enjoys a fine eastern exposition at 390 metres elevation, with good aeration & galestro/alberese clay soils. This imbues the wines with a naturally good acidity. Diego does not use herbicides, pesticides or fungicides on his vines. This hands-off approach is reflected in their tiny winery, which is bolted onto the back of the 16th century property. A wooden press is preferred, followed by gentle vinification in cement & ageing/invecchiamento in 20hl slavonian botte.

The Brunello spends 30 mths in oak, followed by a year in bottle pre-release, while the Rosso sees 18 mths.

wino14942#49832

star (2014-03-08)
Big reds for the holliday (pralinka) czyli Sportoletti, Cerbaiona i Clerico.

The estate was established with the 1981 vintage by former pilot Diego Molinari, and from 1982 onwards Cerbaiona has performed flawlessly. Like Poggio di Sotto, Cerbaiona basks in a cult following, and its ratings are comparative to Soldera’s Case Basse. Only a tiny portion of the 35 hectare estate is planted with vines, and at an altitude of 900 feet, the fruit benefits from higher acid levels found in northern fruit. Cerbaiona’s grapes also gain balanced sugar concentration levels thanks to being bathed in sunlight, as is customary with the southern Montalcino vineyards. Eschewing the use of insecticides or fungicides, the “Commander,” as this former pilot is known, creates a consistent style of pure elegance backed with power.
wino14942#49833

temi (2014-03-09)
Garolfo podaje "Il Sangiovese, cui sono dedicati 2 ettari e mezzo, č ovviamente il vitigno prevalente; soltanto con esso si fanno le circa 8.000 bottiglie annue di Brunello dell’azienda. L’altro mezzo ettaro di vigna č piantato con Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Malvasia Nera. Da essi, in uvaggio sempre col Sangiovese al 60%, l’azienda produce un vino IGT." (pralinka)

wino14942#49836