Ginestra Paolo Conterno 2000 Barolo DOCG Włochy Nebbiolo Cena: 280 Alk: 14,00% Kolor: cz Nr 14945 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Paolo Conterno: 2009 Langhe Nebbiolo
Ginestra 2007 Barbera d'Alba Ba..
Bricco Sant' Ambrogio 2005 Barb..
2001 Barolo Nebbiolo
Ginestra 2001 Barolo Nebbiolo
Ginestra 2001 Barolo Nebbiolo
Ginestra 1989 Barolo Nebbiolo
| star (2014-03-10) Ocena: 7 Słodziutki, gładkie, lekko taniczne, schodzi z godnością jak ktoś rzucił, znaczy pić nie czekać, ale to opinia o tej konkretnej butelce, która coś miała kłopot - lakierowe nuty, dla innych utlenione, mimo, że korek w porzo. Jak dla mnie ocena między 6+, a 7, daję siedem, bo z czasem trochę się odwietrzyło, a w ustach miało się wrażenie mnóstwa wszystkiego, co więcej Wein-r próbował je równolegle z Cerretalto i wtedy zachwyciło, pewno nawet na 8, więc krakowskim targiem. Odnotowuję kiszoną kapustę, bo komuś też tak zapachniało, eufemistycznie rzecz ujmując. Dziwne wino, dziwna flaszka. Z czasem bardzo taniczne i słodycz wyraźna do odnotowania, zniewalająca. Kogoś w gardło drapało, cokolwiek by to miało znaczyć. @www.paoloconterno.com star (2014-03-10) Trochę o posiadłości, ze strony (pralinka) Skurnik Wines:
Giorgio Conterno of Paolo Conterno blew our minds with his brilliant, classically styled expressions of the Ginestra cru of Monforte d’Alba, which is considered by many to be one the finest vineyards in the entire Barolo appellation. Its relatively high elevation of 300-350 meters above sea level combine with the dense, clay-heavy Helvetian soil to create masterpiece wines with dark colors, brooding tannins and incredible aromatics. Paolo’s neighbors are well known to our market – Clerico, Conterno-Fantino, Elio Grasso—but now it’s time for this Conterno to step onto the stage.
Like most MSW estates, Conterno is a family operation with a long history of great winemaking. Paolo Conterno founded Casa della Ginestra in 1886 and was one of the first growers to sell barrels of wine directly to consumers from the cellar. By the time negociants were dominating the market in the mid-20th century, Paolo already had a loyal following of connoisseurs demanding his wines.
The estate has always preferred classically styled wines—there are barriques on property, but are only used when there’s too much wine to fill his 35 hectoliter casks. We first heard about this estate through Marc de Grazia: one of Domenico Clerico’s trusted disciples, Massimo Conterno (no relation), had moved there in 2004 to give Giorgio Conterno a hand in winemaking. The results are what’s in stock today: classically-styled examples of Ginestra’s excellence with laser pure perfumes, great balance, approachability AND long potential for aging. wino14945#49839 |