sstar (2014-03-26) Ocena: 6 Wino na 100 PP, szczyt możliwości, nieosiągalny dla wielu. Ale niestety jak to w takich wypadkach bywa rodzą się wątpliwości, a blask jakby trochę zamglony. Czemu? Mogę jedynie podeprzeć się słowami Weinr-a, który próbował je na degustacji Centrum Wina rocznika 2010 z Bordeaux. Jak twierdzi Pape-Clement mu nie podszedł, wydał się nawet karykaturalny. Parkero(w)ski, lepki, bogaty, słodki. Nie wiem czy dałby szóstkę, czy jakąś inną ocenę, może sam coś doda od siebie? A może fotkę znajdzie;-) Póki co kultowa Ślęża, zamiast kultowego wina;-) PS. Le Clementin, czyli klementyn(ka) Ruralewi się spodobał(a). @Centrum Wina
star (2014-03-26) Łukasz Kuszela miał podobne wątpliwości co do tego wina pisząc tak na Winicjatywie: A sama degustacja- wina dobre, kilka likierowych potworków (Troplong-Mondot, Pape-Clement) ale wśród wielu win napakowanych lub niegotowych było kilka pozycji zaskakująco świeżych, jak na bogaty rocznik bardzo "klasycznych", takie były dwa nieklasyfikowane medoki Maucaillou i Chasse-Spleen- oba 13,5%, bardzo przyjemny odpoczynek po 15,5-16% pessakach i st-emilion.
Marcin Jagodziński zaś nie miał z tym winem problemu.
Pape Clement nie smakowało? Mi smakowało. Potem Clinet, Chevalier (i białe i czerwone), Desmirail, Beychevelle, Leoville Barton no i na koniec La Tour Blanche, ogromna klasa.
Na co Łukasz Kuszela: Pape to nie jest złe wino, ale to nie mój styl:) w nosie było jednym z bardziej beczkowych, dymnych win degustacji i zakładam że cecha ta była przez enologa/właścicieli jak najbardziej pożądana.. a odnośnie Rollanda- reprezentant zamku po mojej opinii na temat takich win trochę się na mnie obraził, tłumaczył się "ale wino ma przede wszystkim smakować.. itp itp." ;) Chyba Wein-r by miał podobną opinię, choć mnie ciekawi jak takie wino wypadłoby do steka?
wino14965#49999
star (2014-03-26) 100 points Robert Parker's Wine Advocate
I certainly underrated the 2010 Pape Clement from barrel, rating it only 93-95+. (Thank God I put a 'plus' there!) Having tasted it four times in Bordeaux, and rating it perfect three times and 99 the fourth time, this final blend of 51% Merlot, 47.5% Cabernet Sauvignon, and 1.5% Petit Verdot is perfection in a bottle. ...Its sublime elegance, the power, the medium to full-bodied texture, the silky tannins, the subtle notes of smoke, lead pencil shavings, black currants, charcoal, camphor, blueberry and cassis fruit are all remarkable. It is a rich, full-throttle wine, but the elegance and the great terroir of Pape Clement come through in abundance. It is slightly more developed and evolved than the 2005 was at a similar point in its evolution, but it certainly needs another 5-7 years to develop further nuances, which it surely will. This wine will last 30-40+ years. Kudos to proprietor Bernard Magrez, who has built an empire based on high quality more than any other characteristic. (2/ 2013)
wino14965#50000
marek (2014-03-26) Czegoś tu nie rozumiem, to znaczy że komuś dane wino może się nie podobać bo jest m.in. "bogate" ?? bogate w smaku jak rozumiem a nie o cenę chodzi, no jak komuś się bogactwo smaku nie podoba w winie to moze lepiej przerzucić się na jakieś inne trunki?
wino14965#50001
marek (2014-03-26) A co słodkości to chyba wiem co autor miał na myśli, niemniej jednak nie wierze że Parkerowi tak się popsuł tak smak że wino które nie ma równowagi bo niby jest za słodkie dałby perfekcyjne 100 pkt. wino14965#50002
star (2014-03-27) Może ktoś ceni wina franciszkańskie, znaczy ubogie;-) Poczytałem sobie ostatnio co Bettane i Desseauve w swoim przewodniku piszą o posiadłości Pape Clement i co? Ano, że wiele małych rączek selekcjonuje winogrona, ale nie zrywając ich z krzaka, a raczej na stole sortowniczym, aby żadne zło się do kadzi nie dostało. Że rocznik 2005 w olimpijskiej formie i cenie ponad 300E (to kilka lat temu), 2006 i 2004 tylko punkt (17/20) za nimi, ceny to 130E i 90E (ze cztery lata temu). Do tego dodaje, że wina nowoczesne, a 2006 w stylu poszukiwanym obecnie przez wielu. Tekstura słowem kluczem, no i bogactwo, dodaje, że wina są tłuste i gęste, coś co niekoniecznie jest typowe dla apelacji Pessac-Leognan, gdzie zwykle cienkusze, no dobrze, może niech będzie, że wina delikatne i finezyjne powstają. wino14965#50003
star (2014-03-27) A bogactwo porównywane w stylu do la Mission Haut Brion, raczej niż do Haut Brion, jeśli już nawiązujemy do najlepszych z apelacji (pralinka) wino14965#50004
star (2014-03-27) Uzupełniam cenę (pralinka) za Wine Searcherem, na ocenę trzeba jeszcze na Wein-ra poczekać. wino14965#50007
star (2014-03-28) Inne notki ze strony KLWines.com.
96 points James Suckling
Intense blueberry nose with great precision and expression. Full and vibrant on the palate with a minty note. Vanilla. Wonderful structure. Firm but ripe tannins and very long. Needs time to soften. Great potential. Try in 2016. (2/ 2013)
95 points Wine Enthusiast
A smooth, dense wine, ripe and polished. It brings out a modern view of Bordeaux, dark and concentrated, hinting at the new-wood aging. At the same time, the wine has a serious edge that promises proper aging. (3/ 2013)
95 points Wine Spectator
Nicely toasty, with a lovely broad stroke of mocha and ganache spread over the velvety core of plum sauce, blackberry coulis and steeped currant fruit. The long, polished finish keeps a tarry thread running along with the fruit, adding length and range. Not shy on style. Best from 2018 through 2035. (3/ 2013)
94 points Stephen Tanzer's International Wine Cellar
Bright ruby-red. Complex but restrained aromas of spiced plum, strawberry, mocha, iron, tobacco and sexy oak. Wonderfully rich, layered and concentrated, with a chewy, high-extract quality to its powerful cassis, blueberry, camphor and licorice flavors. Compellingly chewy but without any easy sweetness. Wonderfully intense but not at all overextracted, conveying an impression of medicinal reserve that suggests this wine will be very long-lived. The extremely long, elegant finish boasts noble tannins and lovely energy and lift. A great vintage for this wine, but hands off for at least six or seven years. 94(+?) points. (8/ 2013)
Jancis Robinson
Some smoky oak on the nose and more sweet oak on the palate - lots of chocolate though there's pure rich fruit too. Tight and dry on the finish, even a bit hard. (11/ 2012)
wino14965#50019
star (2014-03-28) No to szóstka, potwierdzona przez Wein-ra! wino14965#50021
wein-r (2014-03-28) Ocena: 6 Sam już dodam, że ładnie skrojone i wogle. Ale nudne jak flaki z olejem
No chyba, że pijemy Parkera i 100. Co kto lubi. Wino lub Parker. Wybór należy do... W porównaniu z kilkoma CC lub Barolo (to tylko przykłady, i w sumie to nie kilkoma...) to napakowany suabiak. Tyle w temacie. wino14965#50022