peyotl (2014-04-01) Ocena: 7 Wino jest niezwykłe. Osobne. A ja zdezorientowany. Od razu, po pierwszym łyku, przyszedł mi na myśl Walter http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=11849 , ale też przebiegł z tyłu głowy cień czegoś amforowatego od Gravnera (bo Ribolla ?). Jakby pić w całkiem ciemno z zamkniętymi oczami, można by wziąć je za czerwone. Utlenione, powiada WB, macerowane… http://winicjatywa.pl/2013/10/29/vini-e-affini-nowa-oferta-2013/ ale to nie załatwia sprawy. Może jakby suszone morele podlać spirytusem, to coś w tym stylu by wyszło? Ale morele musiałyby być te genialne, tureckie, suszone na słońcu, z Rodzynka w Opolu na targu. http://pierwszeprimo.blogspot.com/2013/11/rodzynek.html Signore Bressan, grazie tante.
No tak. Skoro tak to robią, to nie ma się co dziwić. Czary mary.:
The grapes are de-stalked and brought to must by way of soft-pressing and racking under slow
maceration of the skins—a technique with frequent delestages. Then the mass is soft-pressed and poured. Only the “flower” of the must is poured, then fermented at a controlled temperature of 19-21°C (66-70F) by way of refrigeration for 20-25 days. The must is then poured again; part into barriques of 225 litre (59G) capacity and part in 2000 litre (528G) oak casks, both fermenting sur lie with daily batonnage for aproximately a year. The cuvees are then reunited into the final wine in 316 stainless steel tanks for other 2-3 months of ageing before being bottled. Groups of 500 bottles each are then placed into large chests and housed in thermally conditioned warehouses for successive ageing.
@Vini e Affini
star (2014-04-01) Uzupełniłem cenę, za stroną importera (pralinka) idąc w ciemno, a Bressan podobno będzie kandydował do Parlementu Europejskiego, jak chwali się na swoim blogu.
Wino pochodzi z jednej parceli o powierzchni 1,9 hektara, położonej na glebie żwirowej na podłożu wapienno – gliniastym. Ekspozycja południowa. Wiek winorośli wynosi 23 lata. Winnica nie jest nawożona. Winogrona są zbierane i selekcjonowane ręcznie. Moszcz poddawany jest krótkiej maceracji ze skórkami, a następnie delikatnie tłoczony. Fermentacja przebiega w niskiej, kontrolowanej temperaturze. Wino dojrzewa w dębowych beczkach (częściowo barriques, częściowo duże beczki o pojemności 2000l) przez 12 miesięcy.
wino14970#50043
peyotl (2014-04-01) To po polsku to p. Dyr. przetłumaczył, czy gdzieś jest polski opis? wino14970#50052
star (2014-04-01) Zapralinkowałem przecież powyżej stronę Vini e Affini. wino14970#50055
peyotl (2014-04-01) No właśnie, Peyotl, winna ślepota czy co...?