peyotl (2014-04-11) Ocena: 6 Pan Robert M. osobiście doradził tzw. Gwiazdorowi (ujawnijmy: przebranej P. Peyotlowej - "dla męża") - i doradził dobrze. Nos kwiatowo-łąkowo-ziołowy i takiez usta, z dodatkiem masełka. Dobrze się to pije, nawet nie schłodzone... Ma swoją finałową goryczkę i szlachetność winifikacyjną... Świeżość, życie i żadnego przynudzania... Szczególnie po północy, przy znakomitym Tomaszu S. http://www.youtube.com/watch?v=M2uLZ3n07Xg&list=RDIeLBMSh_p88 @Mielżyński
star (2014-04-11) Jeśli ci to Pinot Bianco smakowało spróbuj może Sirmiana z Vini e Affini, dobrze ocenianego w MW, ale i nam smakował, a i w ostatnim roczniku Gambero Rosso chyba je dobrze oceniło. Więcej (pralinka) Pinot Bianco i (pralinka) Pinot Blanc na SW. wino14984#50155
star (2014-04-12) Wojtkowi smakował (pralinka) rocznik 2008. Russiz Superiore Collio Pinot Bianco 2008
Na weekend proponuję wino dnia w wersji bardziej wypasionej. Idealnej do leniwego popijania przy sutym obiedzie albo i bez obiadu. Wino z północnego wschodu z Włoch jest skoncentrowane, potężne, ale w ogóle nie męczy, nie ma bowiem smaków beczkowych, ma za to mnóstwo świeżości i mineralności. Jeśli komuś umyka to degustacyjne pojęcie, niech kupi butelkę wina w charakterze samouczka. Uwielbiam Pinot Bianco jako wino gastronomiczne, jego subtelny bukiet i wyraźne nuty słonawe idealnie pasują do morskich ryb – a moim ulubionym połączeniem jest risotto z krewetkami. Raj. (74 zł, Mielżyński) wino14984#50164
star (2014-04-12) O posiadłości pisał TPB na (pralinka) łamach MW : Marco Felluga: Ojciec i syn
Russiz Superiore i Marco Felluga, dwie winiarnie zarządzane przez rodzinę Felluga (ojca Marco i syna Roberto), to dziś jedno z największych rodzinnych przedsięwzięć w DOC collio. Rzadko zdarza się, by ilość tak bardzo szła w parze z jakością.
Roberto Felluga sprawia wrażenie człowieka bardzo skromnego. Spotkaliśmy się po raz pierwszy przed czterema laty, przy zjeździe z autostrady w okolicach Udine. Spędzając wakacje we Friuli postanowiłem odwiedzić jedną z winiarni. Wybór padł na Russiz Superiore – dziś nie pamiętam dlaczego. Rok później produkowane przez Roberto wina trafiły na polski rynek, a każda degustacja kolejnych roczników utwierdza mnie, że mamy do czynienia z producentem, który doskonale wie czego chce i co roku podnosi poprzeczkę jakości na wyższy poziom.
Marco Felluga jest emblematyczną postacią Coliio. Rodzony brat Livio Fellugi, symbolu sąsiedniej apelacji DOC colli orientali del friuli, poszedł za młodu swoją drogą. Już jako senior został szefem lokalnego Consorzio Vini Collio. Obok kilku innych, którzy zaczynali swe kariery wraz z narodzeniem apelacji w połowie lat sześćdziesiątych XX w., stanowi punkt odniesienia dla reszty producentów we Friuli. Zarządzający dziś firmą syn Marco, Roberto jasno deklaruje, że ojciec jest dla niego wzorem. „Ojciec zawsze wierzył w historię i tradycję naszego siedliska, dzięki czemu zyskał we Friuli wielki szacunek. Jest niezwykle charyzmatyczny, dynamiczny, pełen pomysłów. Nauczyłem się od niego wiele i staram się podążać wytyczonym przez niego szlakiem” – deklaruje Felluga junior. wino14984#50165