temi (2014-08-01) Ocena: 6 Przy okazji tego wina dowiedziałem się że po słoweńsku 'paw' to 'pavo' i wydedukowałem z etykietki, że zwrot "rzucić pawia" raczej w tym języku nie funkcjonuje. Samo wino, na ile pamięć dopisuje, bardzo przyzwoite z fajną miękką taniną i przyzwoitym finiszem. Pite w towarzystwie rumuńskiego merlota i ukraińskiego cabsa było gwiazdą tej małej wschodnioeuropejskiej degustacji. @gość
star (2014-08-01) Jak premier Tusk - wschodnio-europejski kandydat na przewodniczącego Rady Europejskiej. Ale wracając do naszych baranów, to cabsa Kristiancica właśnie zakupiłem - gdzieś w górach na Słowenii, na stacji benzynowej przed granicą z Austrią i wjazdem do Villach - 7.6km tunel w końcu pokonaliśmy, czekać jednak musieliśmy na wjazd z jakiś kwadrans, 7E za tunel, 17E za cabsa. wino15114#50708
star (2014-08-01) You know Hemingway,” Ales Kristancic says. “He drank a lot of Movia wine.” (pralinka) Ales Kristancic - wine genius of Slovenia. Photo by Marie Hennechart.
He studied winemaking at the University of Padua's Conegliano campus and did research apprenticeships at Bordeaux's Château Pétrus and Burgundy's Domaine de la Romanée-Conti, yet he insists that the best school was the school of my father. And he's been the force behind his winery's climb to international acclaim, thanks to an unusual combination of winemaking talent, near-monomaniacal drive and, in a time when winemakers enjoy a touch of the cult of celebrity found in the chef world, a truly outsize personality.
wino15114#50709
star (2014-08-01) Rok starszy paw. wino15114#50710
star (2014-08-01) Paw nie Miki. Już wiem z kim wypije. wino15114#50711
star (2014-08-25) Pawia się nie rzuca tylko puszcza tak samo jak oczko, niekoniecznie pawie;-) PS. Impresja słoweńska, z zamku...? wino15114#50879