sstar (2014-10-19) Ocena: 7 Pyszne. Świeżo-owocowe, z dobrą kwasowością i życiem. Ekspresja owocu, w porównaniu z bardziej powściągliwym bordoszczakiem od Ducru-Beaucaillou. Gdyby lepiej nieco pachniało to byłby może i max. A tak pozostaje jedynie aspiracja. PS. Giorgio Primo przestrzegał kiedyś przed rocznikiem 1997, ale tu w przypadku 2001 naprawdę nie ma się czego bać. Dzięki Morelino! Etykiety nie mam, fotki też, więc warsiaska impresja z Jeziora Czerniakowskiego bodajże. Znajomi przyjęli na chatę;-) Musiałem jedynie za baby sitter robić, na szczęście przed imprezą:-)
star (2014-11-21) Ocena: 8 Notka w oryginale tak leciała. Notka zbiorcza więc moga być sprzeczności. Kompletne i ułożone. Jest w fazie. Kwasowe i owocowe, śmierdzi ale całkiem smaczne. Metaliczny zapach. Genialny rocznik dla Sangiovese. Ładna perfuma. Ocena 7/8, choć zdania jak widać, szczególnie co do zapachu były podzielone. Mnie aż tak smrodek nie raził, metaliczności nie czułem. A tak się bawią wyższe sfery przy VIP Table (pralinka) nad rocznikiem 2007 deliberują, wyboru Brunello pozazdrościć.
Col d’Orcia is one of historic properties in Brunello and one of the largest producers. The vineyards are located on the southern slope of Montalcino with 106 hectares planted to Brunello. The Bozzolino vineyard produces their Brunello di Montalcino. Aging of the wine takes place in Slavonian and selected French oak.
2007 Col d’Orcia Brunello di Montalcino – The nose showed vibrant, lush red fruits, spices and herbs. On the palate, it was round yet focused with intense ripe cherry and spice notes. The finish was cut short by youthful tannins yet showed much promise. (91 points)