sstar (2014-11-28) Ocena: 7 Pyszne. Morele, mirabelki, renklody. Do tego sernik, miód i herbata. Złożone znaczy. W smaku pełne, a raczej esencjonalne, kwasowe ale bez przesady i kompletne. Oj dzieje się!
temi (2014-11-28) A skąd to masz? Na śmietniku znalazłeś, że miejsca pochodzenia nie ma? :P wino15255#51554
star (2014-11-28) Z Paryża, od Amerykanina w Paryżu, nazwy sklepu nie pamiętam ale w paryskim wątku jest pewno. Może Derniere Goutte? PS. Gdzie tanio i dobre wino w Wa-wie kupić? Znajomy pyta. W cenie ok. 50 zeta dla klientów firmy. wino15255#51555
star (2014-11-28) Ja poradziłem: Mielżyński - choćby nagrodzona w Grand Prix Magazynu Wino Valpolicella; Vini e Affini - ale jakie wino lub Enotekę Polską - ale ponoć tam pustki ostatnio.
Wracając do Paryża, to przez chwilę myślałem, że to może Comestibles & Marchand de Vins, ale to bliżej Monmartre (pralinka) zaś zakup tego loarczyka to jednak Derniere Goutte - dobrze pamiętałem, bliżej dzielnicy łacińskiej. Zaś bliżej to w ŻuŻu, ew. 101win wina tego producenta bywały. Ich czerwone wino kiedyś zostało przez Bieńczyka określone: "Yves Saint Laurent tańczący mazura w karczmie", chyba o bukiet chodziło. Wystąpiło w wojnie francusko-włoskiej, Włochy wybierał Bońkowski.
wino15255#51556
temi (2014-11-28) W Enotece Polskiej mieli mieć dużą dostawę od Di Lenardo, no ale ich asy to raczej białe, a zresztą etykietki za nowoczesne na wino dla klientów ;-) Ostatnio najlepsze co piłem w tej cenie to Dolcetto Dogliani Vigna dei Prey 2011, choć postać to ono raczej nie postoi (Wino nr 15229). Ale myślę że Valpa Lucchine to dobry strzał. wino15255#51558
star (2014-11-28) Lucchine co prawda nie widać na stronie, ale Mielzynski.pl (pralinka) przy Burakowskiej warte polecenia. Dalej Enoteka Polska przy Długiej (pralinka) a następnie StarWines (pralinka) przy Narbutta i Łowickiej. W końcu Vini e Affini, albo w Wine Corner, albo w Ale Wino przy Mokotowskiej (pralinka) takie tam typy. wino15255#51561
temi (2014-11-28) Jak nie ma Lucchine jak jest? Rocznik 2013 po 46 zyli. Wchodzisz wino -> Włochy -> Veneto i znajdujesz: mielzynski.pl. wino15255#51563
star (2014-11-28) Ocena: 6 ra? Poezję śpiewaną Temi przetłumaczy? wino15255#51564
star (2014-11-28) Miało być kontra, a przed www adresem warto spacje wstawić zamiast nowej linii. wino15255#51565
temi (2014-11-29) Przetłumaczę jak dasz zdjęcie lepsze. wino15255#51570
star (2014-11-29) Kliknij w nie to się powiększy? wino15255#51571
star (2014-12-10) Louis Dressner trochę coś tam (pralinka) pisze w temacie:
The AOC Jasnières and Coteaux-du-Loir were, until very recently, languishing; the vines had been all but wiped-out by the intense frost of 1956, and only a handful of tenacious owners held on to their vines, usually keeping the wine they made for their personal consumption, while making a living thanks to other agricultural revenues.
Located about 30 miles north of the city of Tours, these small AOC's (37 and 48 hectares respectively) are isolated at the edges of three provinces: Maine, Anjou and Touraine. They are also the most northern viticultural areas in the west of France (in the east, only Chablis, Champagne and Alsace are further north). Fortunately, the river Loir replicates some of the micro-climactic conditions of its big sister, the Loire (watch your French: le Loir, along with la Sarthe and la Mayenne, form le Maine, a tributary of la Loire which it joins in Angers).
In the 1970s, the winemaker Joël Gigou pionneered a renewal of Jasnières and Coteaux-du-Loir as viticultural areas. Eric Nicolas, a city kid without any roots in either the region or in agriculture, developed a passion for vines and wines, and after studying oenology, he looked in the Loire to acquire vineyards, mainly because he had met several passionate winemakers there.
Eric and his wife Christine found an estate with some vines, but mostly grazing fields, trees and grains. They nurtured the existing old vines and did a lot of planting, to get to their current 14 hectares, scattered over the territory of 6 villages (hence the name of their cuvée of Coteaux-du-Loir Vieilles Vignes Éparses or Scattered Old Vines). They now use sélection massale (cuttings from old vines) rather than clones, and plant at a density of 9,300 vines per hectare. They also planted an experimental plot where the density is 40,000 vines per hectare, to observe the development of the root system and the influence of terroir on botrytized grapes (one grape per vine).
In Jasnières, only white wine from Chenin Blanc is produced. Les Rosiers is sec, a blend of all terroirs, and in favorable years, Nicolas makes a moëlleux called Discours de Tuf and a late harvest called Elixir de Tuf.
In Coteaux-du-Loir, the white cuvées are VV Éparses (the vines are 50 to 80 years old), and L’Effraie (the Owl, a denizen of the farm), made with younger vines.
For his red, called Le Rouge-Gorge (the Finch), Nicolas is partial to Pineau d’Aunis, an old local varietal of great finesse. Nicolas has also replanted small parcels of Cabernet Franc and Côt (or Malbec), which he produces two Vin de France with. wino15255#51660
rurale (2014-12-10) "We are a partnership of Denyse Louis, a native Burgundian, Joe Dressner and Kevin McKenna. " Troje w jednym:)
wino15255#51665
star (2014-12-10) Trzech panów w łódce nie licząc... kogo?
No dobrze, Temi nie chce tłumaczyć, więc ja popróbuję. 40 km na północ od Tours oraz Chateau de la Loire apelacje Jasnieres oraz Coteaux du Loir specjalizują się w odmianie Chenin. Wyraża ona swój charakter oraz złożoność pomimo kapryśności. Na północnych obrzeżach uprawy tej winorośli zakotwiczone są od wieków na glebach gliniasto-krzemiennych i świadczą o wielu okresach geologicznych....