Chateau Chene Liege Philippe Niarfeix 2005 Pomerol AOC Francja Merlot 95% Cabernet Franc 5% Cena: 60 Alk: 12,50% Kolor: cz Nr 15475 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Philippe Niarfeix:
piterk (2015-05-04) Ocena: 7 Pycha. W nosie petarda, owoce, skóra. W smaku delikatne, garbniki roztopione, ale czuć owoc (na szczęście, bo bałem się, że po 10 latach już go nie będzie), przyjemna kwasowość. Finisz średni. Piłem do serów, pasowało idealnie. Cena szacunkowa, nie pamiętam dokładnie. @Francja, Leclerc
star (2015-05-04) Pomerola (pralinka) daj mi luby;-) wino15475#526369
star (2015-05-04) Najlepszy Merlot jaki próbowałem (jakby Angelusa nie liczyć;-) to było chyba Masseto (pralinka) i wcale nie smakowało jak budyń waniliowy jak kiedyś zarzucali mu nasi uczeni w piśmie. Slim and slender raczej. Dzięki MM! wino15475#526370
deo (2015-05-04) Do ostryg piłeś? wino15475#526373
star (2015-05-04) A skąd i do kogo to pytanie? wino15475#526374
star (2015-05-05) Nie piłem Maseto także podczas (pralinka) indiańskiego lata;-) Nie bądź taka pij fronsaka, wszyscy polecają, choć nie wszyscy tego z Lidla:-)
Bordeaux dobrze jest odwiedzać o każdej porze roku, ale najlepiej jesienią. Kończą się zbiory i trwają dyskusje o nowym roczniku, klaruje się sytuacja sprzedaży rocznika poprzedniego, zaczyna się sezon na ostrygi, a w pięknym świetle indiańskiego lata – jak nazywa się tutaj październik, jeśli jest ciepły – kolory winnic aż proszą się o uwiecznienie...
Gdy pojawiłem się w Pomerol 17 października, w niektórych winnicach cabernety jeszcze nie były zebrane. Podobnie w Médoc. Zwariowali, powiedział Jacques Boissenot, najbardziej znany enolog Lewego Brzegu. Najbardziej znany, ale też największy tradycjonalista; on nigdy późno nie zbierał. Nawet Moueixowie, właściciele Pétrusa, pozwolili w tym roku na późniejsze zbiory niż to tradycyjnie w Pétrusie bywało ? już zresztą w zeszłym nowy enolog, syn słynnego Jean-Claude?a Berroueta, który odszedł na emeryturę, pozwolił sobie skorygować papę i zebrał grona parę dni później niż papa zalecał.
Zmiany stylistyczne w Pétrusie, lifting jego ciała, nie leżą bezpośrednio na mym sercu, bo nie wiem, jak Państwo, ale ja mam wrażenie, że nie będę miał okazji ich odczuć.
Fot. Dominique Beyly.
wino15475#526375
star (2015-05-05) Ale Petrusa zaczęli kapslowac, Indian (p)ale, to nie jest;-) wino15475#526376
star (2015-05-05) Pomerole wg oceny (pralinka) (na początku Petrus, bo ocen brak;-) Mi przypomniało się takie Lalande de Pomerol, nawet znane, którym kumpli poczęstowałem i się krzywili, a potem zachwalali jakieś słodkawe egri. Nie jest to może Fleur de Bouard (pralinka) od Angelusa, ale wtedy bardzo mi się podobało i w starej skali 0-10 dostało 8:-) wino15475#526379
deo (2015-05-05) @ star (2015-05-04)
A skąd i do kogo to pytanie?
Skąd - z Wrocławia, do kogo - do Pana Leśniczego Oby Żył Wiecznie :)
Przywoływałeś opinię "uczonych w piśmie" na temat merlota, więc przypomniałem inna opinię, tym razem uczonej w piśmie, która do merlotów szczególnie gorąco polecała ostrygi :) wino15475#526381