Kabinett Feinherb D-RP 907 021 NV Mosel Deutscher .. Niemcy Riesling Cena: 28 Alk: 08,50% Kolor: b Nr 15616 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od D-RP 907 021:
ggreg (2015-08-16) Ocena: 5 Abgefüllt von: D-RP 907 021. Na etykiecie R. Prüm stoi. A wino? Przyzwoite, pijalne bez przykrości, ale i bez emocji. Jasne, słomkowe. Nos średnio intensywny, owocowo-apteczny: brzoskwinie, morele, owoce cytrusowe, słabe nuty witaminy C. Lekkie, wyrazista owocowa słodycz daje wrażenie cielistości, "śliskie", mocna kwasowość i posmak kwasu askorbinowego, krótkie. Cena promo, regularna to niespełna 40 zł. @Makro Cash & Carry
ggreg (2015-08-16) Ocena: 5 Ich habe vergessen - foto i ocena. wino15616#527119
star (2015-08-16) Fotkę już dodałem, jako główną, ocenę uaktualnię wkrótce... śmieszne zamieszanie z tym Pruemem. wino15616#527120
star (2015-08-16) D-RP 907 sporo mamy na stanie (pralinka) ale 021 jako kontynuacja niezbyt czesto się pojawia, najczęściej 009. wino15616#527121
star (2015-08-16) Wychodzi na to, że d-rp 907 021 to może być Peter Mertes (pralinka) choć tutaj (pralinka) Thomas Rath jest wskazywany. Istnieje coś takiego jak (pralinka) Amtliche Prüfungsnummer (A.P. Nr.)
When German regulatory officials certify that a German wine has met all requirements, including taste testing, to be labelled as qualitätswein (and so also prädikatswein) they assign it a certification number, an “amtliche prüfungsnummer” (/omt-lish-ǝ prūef-ūngs-nūm-ur/) or “A.P. Nr.” The number is a code with specific meanings. For example, in the Federal German state of Rhineland Pfalz (the Mosel, Pfalz, Ahr, Mittelrhein, Nahe, and Rheinhessen) the first three groupings of numbers in the sequence designate a specific bottler and the last two designate the lot and year of examination. For example, the A.P. Nr. given to the 2011 Frühburgunder from the Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr is 1 794 190 033 12. The “1” designates the examination board, “794” the bottler’s location (here the winery is the bottler), and “190” is the bottler’s identification number (here also the winery). “033” is the testing lot number and the “12” is the year it was tested (note how that is not the same as the vintage).
Wychodzi na to, że 907 oznacza miejsce butelkowania, zaś 021 numer identyfikacyjny tego kto butelkuje, czasem nawet winiarza czy winnicy.
wino15616#527122
star (2015-08-16) Bubbly professor tak pisze (pralinka)
The actual number consists of several blocks of figures – surely you’ve seen one, looking quite complicated, such as this example:
A.P. NR. 2 606 319 011 07
Here is what those numbers mean:
2 606 319 011 07: 2 – The first number represents region where the wine was tested. The wine will be tested in the same general region where it was produced, however, there are only 9 testing centers as opposed to 13 quality wine regions (Anbaugebiete). This testing center – number 2 – handles wines from the Middle Mosel and Rheingau.
2 606 319 011 07: 606 – The second number, which may be two or three digits, represents the particular village within the larger testing region, where the wine was produced.
2 606 319 011 07: The third number represents the particular bottler (producer).
2 606 319 011 07: The fourth number represents the sequential order that the wine was submitted by that produce. In other words, this is the eleventh wine submitted for testing in this particular year by the producer.
2 606 319 011 07: The fifth number represents the last two digits of the year that the wine was submitted for testing, usually the year after the vintage.
wino15616#527123
star (2015-08-16) Przy okazji trafiłem na pestycydy w winie tego producenta z 1998 roku, na angielskim rynku (pralinka) ciekawostka! wino15616#527124
star (2015-08-16) Ten Abfueller butelkuje także wina francuskie, np. to (pralinka) bio cabernet sauvignon vom edeka z okolic Bouches-du-Rhône, Frankreich pewno bez pestycydów;-) Abfüller: D-RP 907 021! Widać, że przechodzi kwalifikację IGP, nawet jeśli butelkowane w innym miejscu niż skąd pochodzą winogrona, które się liczą. Żadne vins de comunaute europeen;-) wino15616#527125
star (2015-08-16) Fotkę załączam, a przy okazji dornfeldera też pędzą, znaczy butelkują (pralinka) jak widać z Aldi. wino15616#527126
star (2015-08-16) Idąc tym tropem wino9405#527127 D-RP 907 odnosi się do miejscowości Zell. 021 jeszcze nie wiem:-( wino15616#527128
star (2015-08-16) Chyba już jasne. Wg oznaczeń D-RP 907 to Zell (pralinka) zaś producenci (pralinka) sygnowani kolejnymi numerami:
009 - J. F. Brems na przykładzie:
Abfüller: D-RP 907 009
Vertrieb: J.F. Brems GmbH
021 - Peter Mertes na przykładzie:
L.A.P.Nr. 2 907 021 242 07
Abgefüllt von Peter Mertes GmbH & Co KG
Weinkellerei Bernkastel-Kues
Die Weinstadt der "Zeller Schwarze Katz"
Mit einer Rebfläche von ca. 400 ha und ca. vier Millionen Rebstöcken gehört Zell zu den größten weinbautreibenden Gemeinden an der Mosel. Die dominierende Rebsorte ist der Riesling, daneben werden aber auch noch zahlreiche andere Rebsorten kultiviert, wie Müller-Thurgau, Bacchus, Kerner und viele mehr.
Das Geheimnis der "Zeller Schwarze Katz"
Die bekannteste Lage ist die "Zeller Schwarze Katz" und die Weine die daraus stammen sind wegen ihrer besonderen Güte und Bekömmlichkeit in der ganzen Welt bekannt. Die Geschichte der "Zeller Schwarze Katz" beginnt im Jahre 1863, als Weinhändler in Zell unterwegs waren. Nach einer ausgiebigen Weinprobe im Weingut Mayntzer standen drei Fässer in der engeren Auswahl. Man konnte sich aber nicht so recht einigen, welches das beste sei. Die Frau des Winzers kam schließlich in den Keller, begleitet von einer schwarzen Katze.