sstar&let (2005-04-22) Ocena: 7 Dziesiąte z kolei wino degustowane w Toruniu w klubie golfowym. Wino importowane przez Likusa (Pod Różą-Kraków, Biblioteka-Warszawa). kiszonka, trochę jak Bordeaux, tłuste, kwasowe, długie, maślane aromaty, długie, z magnum za 189zł, taniczne, dzika wiśnia, migdały, klej roślinny, nuty jabłkowe, trochę ta goryczka jeszcze zbyt agresywna, bardzo taniczne, tłustsze i dłuższe niż Bordeaux, nota 7-6 @Vinoteka13, Likus
star (2011-08-16) Fotkę dorzuciłem i z innej skrzynki i innego rocznika, Deo przywlókł kiedyś do Poznania magnum, bodajże 1999, w zgrabnej skrzyneczce, ciężko było otworzyć, ale determinacja pomogła.
Przy okazji próbowania tych win, w toruńskim Klubie Golfowym jedliśmy też dobrego pstrąga (jak rzadko; nawet Sstarlet smakował) i jakże by inaczej, graliśmy w golfa, ale to chyba po Poggio Granoni. Krzywdy sobie przy tej okazji nie zrobiliśmy i to chyba był nasz największy sukces przy mini golfie.
Teraz o samym winie. Na CT tak je widzą, a tu na VinDuecie zaś piszą podając chyba niepełną listę odmian: Fine nose with mature sangiovese-notes of cherries, tobacco, flowers, but also cabernet sauvignon-hints like blackcurrant and some oak. Fullbodied and concentrated wine in the mouth. Much fruit. Dark notes. Blackcurrant and oak. The cabernet-part is taking control in the mouth. Some floral notes. Medium acidity, better than many '97 tuscans. The finish shows quite some tannins and shows that this wine is still on the young side. Impressive structure and a backward '97. co chyba odpowiada nieźle prawdzie, całej prawdzie, o kontrowersyjnym 1997, w którym Fattoria del Cerro (Saiagricola) zrobiła świetną Riservę jako Vino Nobile di Montepulciano.