Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Vorberg Riserva Terlano 2012
Alto Adige DOC
Włochy
Pinot Bianco
Cena: 70
Alk: %
Kolor: b
Nr 15909
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Terlano:
Classico 2019 Alto Adige Sauvi..

Winkl 2018 Alto Adige Sauvigno..

Winkl 2012 Alto Adige Sauvigno..

Quarz 2012 Alto Adige Sauvigno..

Vorberg Riserva 2011 Alto Adig..

Terlaner Classico 2010 Alto Ad..

Montigl Riserva 2010 Alto Adig..

2009 Alto Adige Pinot Grigio

Winkl 2007 Alto Adige Sauvignon..

2007 Alto Adige Muller Thurgau

2007 Alto Adige Pinot Noir

2007 Alto Adige Chardonnay

Montigl Riserva 2007 Alto Adige..

Torilan 2007 Vigneti delle Dol..

Porphyr, Riserva 2007 Alto Adi..

Lunare 2007 Alto Adige Gewurzt..

Winkl 2007 Alto Adige Sauvignon..

Quarz 2007 Alto Adige Sauvignon..

Classico 2006 Alto Adige Sauvig..

Siebeneich 2006 Alto Adige Merl..

Kreuth 2006 Alto Adige Chardonn..

Porphyr Riserva 2006 Alto Adig..

Quarz 2006 Alto Adige Sauvignon..

Lunare 2006 Alto Adige Gewurztr..

Lunare 2005 Alto Adige Gewurztr..

Torilan 2004 Alto Adige Merlot,..

star (2016-07-07) Ocena: 7
Cytat z FB od MM, (o)cena wyjściowa.

Ravioli ze szpinakiem, ricottą i skórką cytrynową.
Ciasto: 400g semoliny (mąka z pszenicy durum, idealna do makaronu właśnie; można ją dostać w polskich sklepach), 4 jajka, sól, 2 łyżki wody. Rozbełtać lekko jajka, połączyć z mąką i wyrabiać, długo i cierpliwie. W razie potrzeby dodawać ciepłą wodę. Po tym procederze, dać ciastu chwilę odpocząć pod przykryciem, tak ze 30 minut.
Farsz: 400g szpinaku, 500g ricotty, 3 ząbki czosnku, skórka z jednej cytryny, masło, oliwa, sól, pieprz, odrobina wina, odrobina soku z cytryny.
Dobrze wypłukać szpinak. Osuszyć. Na patelnię wlać trochę oliwy i dodać masło. Dorzucić drobno pokrojony czosnek i skórkę cytrynową. Dodać pocięty szpinak. Podusić chwilę, dolewając w międzyczasie ciut wina i łyżkę (może dwie) soku z cytryny. Dodać ricottę. Dobrze połączyć. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia.
Rozwałkować ciasto maszynką lub wałkiem. Na rozwałkowane ciasto nałożyć farsz (w odpowiednich miejscach i odległościach; w zależności od rozmiarów wykrojnika) i przykryć drugą częścią ciasta, a następnie wykrawać odpowiednią foremką.
Gotować w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną, tak z 5 minut.
Ravioli podawać z roztopionym masełkiem z szałwią i posypane parmezanem.
Zachęcam do robienia makaronu. To dość pracochłonne zajęcie, ale warto. Pomocna będzie maszynka do wałkowania i wykrojniki do pierożków, ale jest tego na rynku mnóstwo. Dziś okazało się, że wyprodukowałem za dużo ciasta na pierożki, dlatego też wyszło dodatkowo sporo tagliatelle.
Te wszystkie zabiegi dla naszych Przyjaciół, którzy bywają u nas nie tak często. Nie mogło też zabraknąć dobrego wina. Podałem do ravioli jedno z moich ulubionych – Pinot bianco Vorberg 2012 od Cantina Terlan. Dość „tłuste”, jak zwykle pyszne, ale okazało się, że nie posoliłem mąki i brakuje w daniu soli. Faktura ciasta ok. Niestety dałem też za dużo szałwi do masła i „polewa” wyszła ciut gorzka. Następnym razem się poprawię!
Przed pierożkami była jeszcze przystawka. Genialna! Foie gras, z grzankami, balsamico i konfiturą z fig, a do niej równie pyszny Brauneberger Juffer Riesling trocken 2012 od Haaga. Mistrz win słodkich robi też świetne wina wytrawne, które mają jednak jakiś cień słodyczy w tle. Takie właśnie wina idealnie komponują się z foie gras.
P.S. Moje foie gras to był blok, ale porządny 80%. Konfiturę z fig można spróbować zastąpić choćby gruszką w occie (ale nie może być zbyt octowa).
@bagaznik