Trocken Weingut Hermann Dönnhoff 2014 Nahe QmP Niemcy Weissburgunder Cena: 70 Alk: % Kolor: b Nr 15992 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Weingut Hermann Dönnho..: Trocken 2015 Nahe Weissburgund..
Oberhäuser Leistenberg Kabinet..
Niederhäuser Hermanshohle Ausl..
Oberhäuser Leistenberg Kabinet..
Schlossboeckelheimer Kupfergur..
Niederhäuser Hermannshöhle Spä..
Niederhäuser Hermanshohle Ausl..
Niederhäuser Hermanshohle Ausl..
Niederhäuser Hermanshohle Ausl..
| star (2016-09-04) Ocena: 6 Cytując MM z FB: Aglio, olio, peperoncino e speck. Przepis znany, podawałem już kiedyś. Ponawiam, gdyż dziś zrobiłem domowe tagliolini. To zupełnie inna jakość.
Niezbyt to skomplikowane, tylko trochę czasochłonne. Ok 200g mąki (semolina), 2 duże jajka, trochę ciepłej wody (łyżka, może dwie).
Zmieszać składniki. Wyrabiać ciasto. Długo i mozolnie (ok 10-15 minut). To ważna faza całej operacji. Jak pójdziemy na łatwiznę, makaron słaby będzie. Potem trzeba użyć maszynkę do makaronu. Kto lubi gotować, powinien się w to urządzenie wyposażyć. Warto!
Makaron powinno się trochę przesuszyć na suszarce. Nie mam takowej, więc rozłożyłem makaron na stole posypanym odrobiną mąki.
Sos banalny. Podgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek, peperoncino i speck. Ważne, żeby oliwa była dobra, bo to podstawa tego sosu. Ja użyłem mojej ulubionej - toskańskiej od Selvapiany. Połączyć z makaronem. Posypać pecorino lub parmigiano reggiano.
Podawać z kieliszkiem pinot bianco. Ja popijałem weissburgunderem od Donnhoffa 2014. Świetne wino, świetna pasta! |