star (2020-04-10) Ocena: 5 Prosty kwasiorek. Ciut garbnika, znaczy taninki. Surowe, nie nazbyt dojrzałe.
star (2020-04-10) Ocena: 6 Kontra. Hedonizm? Brak. wino16804#530691
star (2020-08-15) Ocena: 6 MM na fejsie przyznaje, że wino wiadomo, że dobre, ale pyta co w garnku? wino16804#530907
star (2020-08-15) Jeśli burgund to raczej Lyon, w meczu z City. wino16804#530908
star (2020-08-16) Brawo Lyon 3:1 (pralinka) wino16804#530909
piter (2021-10-30) Odwiedziłem Halle Tony Garnier w Lyonie (co za architektura!) w celu:
31ème Salon des Vins des Vignerons Independants - Lyon (pralinka)
Oczywiście, skupiłem się na najbliższym regionie (Bourgogne + Vallee du Rhone) i w zasadzie tylko na 1 cru.
Planik (pralinka)
pokazuje, że degustować można byłoby i tydzień... wino16804#531546
star (2021-10-30) Który producent najlepszy? wino16804#531547
piter (2021-10-30) Dobre pytanie!
Chablis 1 cru na stoisku F30, Chablis na B34, Maranges na F18, Rully na C16, Chablis na D26 (w tej kolejności);
Gevrey Chambertin na C85, Chateauneuf-du-Pape na A57, Gigondas F32;
teraz trzeba to odcyfrować; część jest na zał. spisie, ale reszta gdzieś mi umknęła (wolę degustować niż zaksięgować co i gdzie).
Właściwie, to teraz powinienem wrócić i obfotografować stoiska... wino16804#531548
star (2021-10-30) Załączam medalistów (pralinka) wino16804#531549
star (2021-10-30) B34 to Domaine Michel Colbois Chablis 2018 Vieilles Vignes.
C85 to Domaine Trapet-Rochelandet Gevrey Chambertin 2017 Pinot Noir. wino16804#531550