sstar&let (2005-07-09) Ocena: 6 Wycofane zapachowo. Nietypowe dla białego wina aromaty: lukrecja i anyżek. Ponadto słaby dość aromat soku z buraków ew. samych buraczków. W smaku kwasowe. Zgadywaliśmy (próbując to wino w ciemno), że z północnego kraju pochodzi, a mi udało się odgadnąć, że to Riesling będzie. Na etykiecie widnieje E&L Jaworek.
honey (2011-03-17) Zawsze myślałem, że zapach lukrecji, to zapach anyżu, bo na wikipedii przeczytałem, że z tego ów się robi. Nigdy świadomie nie widziałem, ani wąchałem lukrecji. Czy to dwa różne zapachy? wino1758#27112
gp (2011-03-17) Zdecydowanie inne zapachy i smaki. wino1758#27113
honey (2011-03-17) No to nieźle. WS/JS w połowie win wyczuwa "liquorice", myślałem że anyż... w sumie mnie to dziwiło trochę początkowo, ale przywykłem;) Czy to poniżej na obrazku to jest dostatecznie dobre do zrozumienia lukrecji?
wino1758#27117
mdcc (2011-03-17) Toż to enerdowskie ciągutki... 100% lukrecji :-)
wino1758#27118
mkonwicki (2011-03-17) Lepsze są takie włoskie malutkie wielkości śrutu, czarne kamyczki. 1000% lukrecji, tak skondensowanej, skoncentrowanej, zagęszczonej, że aż język sztywnieje. Dla twardzieli, w małych puszeczkach. Dla fanów wrażeń ekstremalnych: lukrecja z solą (paskudna). wino1758#27119
deo (2011-03-18) "Lukrecja" w języku winnym oznacza właśnie takie czarne gumki albo dropsy o charakterystycznym smaku i zapachu. Rzeczywista lukrecja to jest roślina wykorzystywana m. in. leczniczo. Kiedyś w celach poznawczych kupiłem sobie torebkę suszonego korzenia lukrecji. Napar był ohydny, gorzki i nie przypominał w zapachu ani smaku tych cukierków. wino1758#27123
marwin (2011-03-18) To co Mkonwicki proponuje, to dla mnie lukrecja, którą czuję w winie. Jeśli przebić się przez pierwsze zmniejszenie objętości ust po zażyciu owego śrutu, to zaczynamy czuć smak i zapach lukrecji z wina. Może to być jednak osobnicza wrażliwość, a nawet jest na pewno. Wersja ciągutka, to dla maminsynków. Był czas, że też je lubiłem. Teraz jestem hardkorowy. No,... prawie. Swoją drogą ten lukrecjowy śrut musi mieć sporo cukru, bo w sytuacji bycia głodnym zażycie kilku uśmierza ów głód. jest jeszcze jedna możliwość, że jakieś środki w nich są. Grzybki jakie... peyotl czy cóś. wino1758#27126
honey (2011-03-18) Dzięki Panowie. Takie cuś znalazłem (dropsów nie było) i zacząłem powoli konsumować... acja, nie jest to anyż. wino1758#27138
star (2011-03-24) Finowie robią lukrecjowo winne salmiakki. wino1758#27357
star (2011-03-26) The proof of the pudding is in the eating, of the liquorice on the back label;) wino1758#27385