Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Smaragd Pichler F.X. 2006
Wachau WV
Austria
Sauvignon Blanc
Alk: 12,50%
Kolor: b
Nr 2639
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Pichler F.X.:
Frauenweingarten, Federspiel 2..

Smaragd Durnsteiner Hollerin 2..

Smaragd Loibner Berg 2006 Wach..

Loibner Frauenweingarten, Feder..

Smaragd M 2005 Wachau Gruner Ve..

Smaragd 2005 Wachau Riesling

sstar&let (2007-08-08) Ocena: 6
w Wiedniu, Wein & Co, równolegle z Cloudy Bay - obydwa osobliwe trzeba przyznać, dziwny nos - muszkatowo-gewurzowy, czasami takie są Sauvignon w Trentino, róże, słodycz w nosie (pewno od beczki), żółty ser w aromacie, dużo niższa kwasowość niż Cloudy Bay ale z pewnością więcej złożoności, gęste, potężne, bardzo mineralne, liczi, róże, też chyba w beczce dojrzewa, nietrwały aromat (ewolucja) - zostaje wanilia

fechtmeister (2009-02-20)
Pisze tutaj, bo wpisalem notke z federspiela od Pichlera, ale wyprzedziłem fakty i wpisałem datę 21 a dzisiaj mamy jeszcze 20 i notki nie widać, a wino dobre. Proszę o korektę w takim razie. Pzdr
wino2639#3516

sstar&let (2009-02-21)
Zdradzę Wam tajemnicę: tak właśnie programuję pojawianie się win w rozsądnym tempie i czasie. Czyli możemy wpisać z datą przyszłą, pojawi się ono za jakiś czas na głównej jeśli jesteśmy cierpliwi, choć podczas przeszukiwania bazy (autor, kraj, itp.) jest ono widoczne. Ma to o tyle sens jeśli wpisujemy jednego dnia np. 15 win i nie chcemy zanudzić odwiedzających portal swoją produkcją:-) Pzdr! Wino już się ukazało i dzięki wyższej dacie wpisu jest wyżej więc to nawet lepiej! Przy wpisach nocnych (tuż przed północą) można wpisać przyszłą datę! Obiecywałem już dopisanie nowego pola - godziny wpisu, a nie tylko daty co zapewniło by lepsze sortowanie skomentowanych i tu jestem konsekwentny - trzymam się tej obietnicy;-)
wino2639#3519

sstar&let (2009-06-05)
O "Kwasowości jako łączniku wina białego z potrawą na przykładzie sauvignon blanc" pisano nawet prace magisterskie! Np. Łukasz Głowacki student WSHiG w Poznaniu pod kierunkiem prof. Stanisława J. Majcherzyka. Nie wiem czemu akurat Sauvignon Blanc, które często (jak w wyżej opisanym, czy innych z północy Włoch) aż takiej kwasowości nie mają... jak np. Riesling. A co Wy o tym sądzicie? Ten SB to naprawdę łącznik, czy dywersant?
wino2639#6824