sstar&let (2008-05-02) Ocena: 6 Na początek warto zobaczyć co uważaproducent?.
Degustacja w Wine&Co we Wiedniu przy rynku. Do wyboru była jeszcze Ornellaia 2005 - podobno najlepszy rocznik od wieków, ale prawie dwa razy droższa - ok 14E. Clos Mogador jawił mi się zawsze winem kultowym (wszak to pierwszy ze znanych Prioratów) więc nie mogłem oprzeć się pokusie spróbowania. Aromaty dymu, ziemi, skonfiturowanych owoców (jagody) oraz śmietany, trawy cytrynowej, mięsa z nutą sierści i tataraku. Zapach nie zachwycił, smak też raczej rozczarował, choć przyznać trzeba, że to torpeda. Wyżyłowane (chudy ale byk) bardzo ściągające (puste, bez środka) suche taniny długo utrzymujące się w ustach. U sstarlet przywołało ono obraz niektórych Xynomavro choć do nich brakowało mu nieco finezji. Ciekawa była by ewolucja tego wina ale to już być może nie mi przyjdzie oceniać. Ocena 6 raczej za potencjał niż pozytywne wrażenia na dzień dzisiejszy. Aha no i jeszcze to, że Parker daje temu winu ok. 95punktów, rocznik 2004 to 96-100 (dostępne w 101win za jedyne 350PLN) mimo, że zupełnie nie zdaje mi się ono Parkerowskie (brak słodyczy i wypełnienia). Marka Rene Barbier sprzedana została Freixenet zdawało mi się, a co się stało z Clos Mogador? Zostało się Rene Barbier chyba.
rurale (2008-05-08) Tego Mogadora trochę szkoda. W ubiegłym roku piłem prioraty Miserere i
Martinet (oba zresztą dostępne w Polsce, w wine express i 101, no ale
u nas w zupełnie innych cenach) i byłem oczarowany. Wszystkim,
konstrukcją, owocem, głębią. Bardzo fajne.
wino2913#54
sstar&let (2009-02-20) O nowej fali hiszpańskich kultowych win na stronach The Wine News pisze Gerry Dawes. wino2913#3449
marek (2009-02-20) Wino dostało wysokie noty bo Parker ich nie oceniał ;-) tylko Jay Miller, wiec zagadka po części wyjaśniona co do wysokich not. wino2913#3488
sstar&let (2009-02-20) A co lubi dżej? Znaczy jaki ma gust? wino2913#3490