sstar&let (2008-08-13) Ocena: 6 W porównaniu z chwilę wcześniej degustowanym (2008-07-03, Sopexa, Pałac Zamojskich) winem z tej samej odmiany od Marronniers zwanej tam Clevnerem to wino charakteryzuje się wyższą kwasowością, ale mniejszą ilością tanin. W smaku fajne gładkie, soczyste. W aromacie przewija się kwiatowo-zjełczała nuta, która zwykle mnie drażni w tej odmianie winogron. Usta dobre, nos nie bardzo do mnie przemawia.
temi (2012-07-14) Ocena: 6 Już mniej soczyste choć wciąż dość świeże jak na sześciolatka. Doszły klimaty podsuszonych rodzynek. Fajne. Jest tylko jeden problem. Na IV Festiwalu Win Alzackich "w promocji" 160pln (we francuskim supermarkecie bez promocji ca. 100pln). strach pomyśleć ile bez. Tak czy owak za te pieniądze stanowczo nie warto. wino3125#42503
temi (2015-04-03) Ocena: 5 Niestety, temu winu już raczej podziękujemy. Korek (śmieszny, taki, na górze jakimś woskiem pokryty) całkiem przemoczony. Zjełczała nuta Stara jest, do tego miód i alkohol. Trochę męczące. wino3125#52382
star (2015-04-03) A gdzie kupowane? Jak siara? wino3125#52383
temi (2015-04-03) Ano właśnie przy okazji wyżej wspominanego IV Festiwalu Win Alzackich w pałacyku na Foksal. Przeleżało się w piwniczce ponad 2 i pół roku. No i co? No i ch... wino3125#52393
temi (2015-04-03) A siara jest i owszem. No, ale to już za mną. Niedawno gdzieś z zakamarków Vinoteka13 pinot gris GC od Alberta Manna z dobrego 2008 kupiłem (Hengst i Furstentum). Liczę, że się w kwestii alzackich pinot gris odkuję ;-) wino3125#52394
star (2015-04-03) Jakoś mi się ono z tym zjełczałym masełkiem kojarzą te alzackie pinot gris, ale może to siara;-) No ale pinot blanc z Domaine Weinbach (pralinka) ostatnio dało radę z Festusa! wino3125#52397