Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Selection Guibert, Reserve Gassac 2006
Herault VdP
Francja
Cabernet Sauvignon 50%
Merlot 30%
Syrah 20%
Cena: 60
Alk: 12,50%
Kolor: cz
Nr 3140
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Gassac:
Moulin de Gassac 2016 Herault ..

Figaro 2010 Languedoc Clairett..

Mas de Daumas Gassac Blanc 200..

Mas de Daumas Gassac 2008 Hera..

Moulin de Gassac 2007 Herault C..

Moulin de Gassac 2007 Herault S..

Moulin de Gassac 2007 Herault S..

Mas de Daumas Gassac 2007 Herau..

Mas de Daumas Gassac 2005 Herau..

Mas de Daumas Gassac 2002 Herau..

Mas de Daumas Gassac 2001 Herau..

Le Masoulinier, Moulin 2000 Her..

sstar&let (2008-07-12) Ocena: 5
Przaśność, dziarskość, ogorzałość prawie jak z Chłopów Reymonta. Intensywny, nasycony kolor i pieprzny, cielisty przedsmak sporo obiecują. Później brak trochę dobrego owocu (słaby rocznik zgaduję bo dość mało alkoholu, chyba wskazuje na małą dojrzałość gron i niski cukier) i krótka końcówka cechująca się dość suchymi, nieco drewnianymi taninami. Dominuje aromat czekolady i migdałów po słodko owocowym początku (maliny, jeżyny). Pojawiają się nuty lakieru oraz rozwodnionej wiśni czyli kompotu. Czasami też pojawiają się akcenty piżma. Wino nie jest predystynowane do degustacji raczej zyskuje z jedzeniem (niezbyt wyszukanym jakaś pieprzna kiełbasa np. lub sztuka mięsa) bo kwasowość jest jak trzeba, a trochę oschły garbnik łagodnieje. Ocena za nos 6 wg sstarlet. Moja ocena za całokształt to 4-5. Drugiego dnia po schłodzeniu - początkowe aromaty dżemowe (w malinowym chruśniaku), przechodzą w piżmo i czarne oliwki (nieczyste aromaty z dnia poprzedniego wynikały chyba z przegrzania butelki). Usta nieco krąglejsze, garbnik drobny ale nadal suchawy, dość przaśne ale nadal bez głębi i końcówki. Wniosek - dekantować! Ocena 5. Kiedyś już próbowałem Gassacowski produkt - dość przeciętny Massoulier, czołowe wina Mas de Daumas Gassac czekają ciągle w piwniczce, choć nowe roczniki podobno to już nie to co ongiś bywało...

sstar&let (2008-07-11)
Innym smakowało nieco bardziej. I podobno rocznik wyjątkowo udany...
wino3140#330

orzech (2008-07-11) Ocena: 6
Jak na wytrawne całkiem znośne. Kolor przypomina czarną porzeczkę. Zapach ma neutralny, kojarzy mi się ze zdrowym powietrzem nasyconym jodem i ozonem. Ale i tak wolę wina słodkie typu Porto czy też Tokaj.
wino3140#331

sstar&let (2008-07-24)
Z etykiety można wyczytać, że stosowano jedynie ręczny zbiór z pojedyńczych parceli. Skądinąd zaś wiadomo, że do Polski to wino importuje Vinarius, który odpalił nową stronę i posiada nową, dynamiczną władzę.
wino3140#375

sstar&let (2008-10-14)
O ich topowym winie mogę pomarzyć, poczytać albo sobie pooglądać butelki - w piwnicy czekają ciągle roczniki 2001 i 2002...
wino3140#990