sstar&let (2008-07-31) Ocena: 4 Egzotyki ciąg dalszy. Nie wiem czy dobrym pomysłem jest serwowanie tego wina w nepalskiej knajpie Mandala. Raczej nie! Ale raz jeszcze pieniądz zwyciężył nad sentymentami. Smutne. Samo wino już nieco utlenione, na słodko-marchewkowo. Kiedyś pachniało bardziej grafitem niż owocem. W smaku proste - lekkie taniny, krótkie, zieje pustką. Wiedziałem, że mi nie będzie smakowało. Tymczasem warto więc może ruszyć "W góre rzeki Jangcy". Choć może jest już za późno. Nie jest za późno. Nawiasem mówiąc, rękę dałbym sobie uciąć, że już gdzieś winno to wino być wpisane w naszej bazie, a głowę, że je już piłem (do Bzika Kulinarnego przyniósł je peyotl). Nie znalazłem jednak notki więc wpisałem od nowa.
peyotl (2008-12-22) No, Sir, pomyłeczka. Kiedyś przyniosłem wino z Indii, Grover , ale chińskiego nie. Prawdopodobnie nawet bym nie kupił z powodów ideowomoralnych :-)... Ostatnio za to nabyłem na targu w Zakopanem figurkę zbójnika. Nie popatrzyłem na metkę. A zbójnik robiony w Chinach. Koniec świata. wino3165#1933
kohei (2008-12-23) O, to mamy wątek o herbatach?
Dilmah ma ofercie serię Watte, z herbatami "single region" i "single vineyard". I do ich opisu posługuje się językiem winnym:) Można kupić np. taki zestawik; faktycznie, jak na czarną herbatę w torebkach bardzo smaczna, i każdy gatunek w charakterystycznym stylu. wino3165#1944
sstar&let (2008-12-23) Dilmah to niezłe herbaty i przynajmniej mówią własnym głosem;-) A wracając do Twinings to ta która podoba się szefowi to Vintage w puszce. Można o niej tu poczytać. Jest też Darjeeling Twinings w torebkach i nie Vintage - też niezła, nie mogę jednak jakoś znaleźć odpowiedniego odnośnika. wino3165#1945
sstar&let (2008-12-27) Z kolei Twinings Earl Grey w żółtej puszce ma w sobie mało bergamotki więc trzeba mocno przekonywać ludzi, że to rzeczywiście Earl Grey... wino3165#2004
sstar&let (2009-02-20) Na początek historyczna chwila i strona sstarwines po japońsku!!! Filoksera wygląda tak: ネアブラムシ属の昆虫、アート nawet podobna:-) Do tego wątku o herbatach pasuje to co już pisałem przy okazji czekolady matcha, która de facto jest herbatą, cyt.: "Matcha oznacza specjalną herbatę wymagającą odpowiedniej ceremonii parzenia (nie jest to łatwe) i serwowania." wino3165#3447
sstar&let (2009-02-20) A aukcji starych herbat (niezły herbaciany blog) i nie tylko pisze Andrzej na swym winograniu.
Z kolei w komentarzach niejaki Eugeniusz pisze, że ważne jest aby herbatę zbierały dziewice. Ostatnio było o pralinkach, teraz znowu dziewice;-) wino3165#3462
peyotl (2009-02-21) Słówko o tym Wielkim Murze. W restauracji tybetańskiej w Amsterdamie, położonej właściwie w środku dzielnicy czerwonych latarni, na ścianie portret Dalajlamy, a na każdym stoliku to chińskie wino. Pytam właściciela, Tybetańczyka, dlaczego. - To po prostu biznes - odpowiada - chiński nowy rok, klienci chcą to pić...
wino3165#3518
mwi (2009-04-01) Strona którą podajesz jako producenta mój firewall (niby wall, ale inny) uznał za niebezpieczną, więc nie byłem na niej, żeby stwierdzić czy jest stroną producenta. Ale u mnie na butelce stało napisane, że producentem jest China National Cereals a w necie znalazłem jeszcze infirmację, że Według niektórych źródeł producentem jest China Great Wall Wine Co. Ltd. Sprawdzę tą stronę z jakiegoś wirtualnego kompa i coś powiem. A przy okazji - też je wypiłe, tylko młodszy rocznik (2004): Greatwall Cabernet Sauvignon. Ciekawe, ale trzeba mieć trochę samozaparcia, żeby je kupić - egzotyka ale za droga.
wino3165#4916
sstar&let (2009-04-01) Ban już prawie zdjęty, od 90 dni serwer był czysty! A wracając do herbat to bardzo fajna jest Pai Mu Tan, chyba biała czyli taka delikatna zielona;-) Z kolei czerwona nadaje się na detoks, np. Pu Erh, choć jak to określili moi znajomi obdarowani przeze mnie właśnie tą herbatą jedzie rybą, a już na pewno mułem rzecznym, fuj! Teraz kiedykolwiek ich odwiedzę każą mi ją pić komentując z przekąsem: jaką smaczną herbatę mamy, może spróbujesz;-) wino3165#4922
sstar&let (2009-04-14) A propos win i herbat to Wojtek Bońkowski znany za granicą/w sieci jako Nerval okazuje się być także znawcą i koneserem herbat! Dla/do herbatników polecam jego herbaciany i nie tylko (o winie też małe co nieco;-) blog Polish Wine Guide wino3165#5225
sstar&let (2009-04-14) Tego hot newsa nie znalazł nieoceniony Rurale:-) wino3165#5226
sstar&let (2009-09-02) Wojtek tym razem degustuje herbatę w Lufthansie. Już sam nie wiem gdzie to dopisać: czy w wątku w chmurach (samolotowo lotniskowym znaczy się) czy herbacianym. Niech będzie tutaj! wino3165#9189
mkonwicki (2009-12-26) Ocena: 4 Wracająć do wina, czyli do muru, to nie wiem ile średnio chińskie cabsy powinny czekać na otwarcie, ale ten, którego miałem okazję próbować nie był w dobrej formie. Korkowy. To trudno, powtórki się nie palę. wino3165#13626
sfursat (2010-10-25) Degustowałem wczoraj rocznik 2002. Niestety wino nie dość, żę korkowe, to i zupełnie ugotowane. Na szczęście mieliśmy w pogotowiu rocznik 2006 i ten okazał się pijalny. wino3165#21852