sstar&let (2009-06-24) Ocena: 5 Enzymy wszystkich klonów SB łączcie się, krzyknął Matt Thommson i stało się. Wino łatwo rozpoznawalne dla laika, jakim jestem! Dużo buszowania wśród krzaków czarnej porzeczki, agrestu, a nawet pomidora. Z krzaków wygrzebuje się człowiek z liściem na głowie i łodygą w zębach. Można dostać też w twarz pomidorem albo grapefruitem, bo takie jest to wino. Bije w gębę i się nie cacka! Jak ktoś lubi wysoki poziom kwasu i gorzkość do bólu zębów to wino z pewnością jest dla niego. Ja się chyba cholera jakiś subtelny zrobiłem, bo mi średnio smakowało. Choć Matt zbiera nagrody to tu, to tam! @Dom Wina
peyotl (2009-06-24) No właśnie. I nawet (?) Decanter pozytywnie pampa rampa (z tym, że całokształt, nie to konkretne wino)... A ten pierwszy od nich SB to było odkrycie Ameryki, czyli Nowej Zelandii wino3225#7467
sstar&let (2009-06-24) W RVF otwarcie szydzą z Decantera. Za megalomanię (Decanteur le meilleur journal du vin du monde, tak w tłumaczeniu;) Głównie, choć nie tylko. Ostatnio popłynęli też na ocenach dla CF z Loary z rocznika 2005! Wszyscy się z nich śmiali! I Francuzi i Amerykanie! Mimo tego lubię czytać Decantera, równie bardzo jak Revue:) wino3225#7469
sstar&let (2009-06-24) Wcześniej zaś wtopa z topowymi bordoszczakami. Wszyscy się muszą kiedyś wysypać. Ja pewno przy tym SB;) A jaką notę dałbyś Ty, drogi Peju? wino3225#7470
niemy (2009-06-24) Ocena: 5 O ile dobrze pamiętam piłem je na degustacji DW i także mnie nie zachwyciło, nawet powiedziałem o tym właścicielom winiarni (nie byli zadowoleni ;-).
Piłem dużo lepsze SB z NZ, choćby a to
Dałbym pewnie też 5pkt. wino3225#7471
niemy (2009-06-24) Jakiś tępy jestem bo mimo podpowiedzi Sstara nie wyszedł mi link. wino3225#7472
sstar&let (2009-06-24) Link, poprawiłem zgodnie ze standardem pralinki;) A może ktoś pamięta i zapoda odnośnik do artykułu bodajże Marka Bieńczyka o enzymach, klonach itp. Sauvignon Blanc? Chodzi mi to po głowie ale namierzyć nie potrafię:( wino3225#7473
sstar&let (2009-06-24) Moje typy Sauvignon Blanc to niestety kosztujące drożej, tak koło setki, Kim Crawford (Centrum Wina) oraz Cloudy Bay (Dobrewino, Pinot...). Choć oczywiście nie ma co się rozdrabniać tylko trzeba ruszyć na poszukiwanie win Didiera Dagueneau, choćby Asteroide... oczywiście w kosmos;) wino3225#7476
peyotl (2009-06-24) Za ten "Wybór Wikarego" dałbym 5 i PÓŁ. Ale - powtórzę - ten drugi SB od Ibottsonów zachwycił nie tylko mnie.
Co do Decantera - skoro Francuzi kpią z Anglików, to chyba świat jeszcze nie zwariował... ufff. Poza tym, nigdy nie wiadomo, dlaczego ktoś mówi to, co mówi... Ale faktycznie, megalomanią Decanter trąci - na okładce bez żenady stoi: "The world's best wine magazine" i cześć; nawet bez "probably" (jak w Carlsbergu) wino3225#7483
mkonwicki (2009-06-24) Ocena: 6 Zupelnie nie znam sie na winach z Nowej Z., ale to mialo duza fajnosc jak dla mnie. Galaretka z czarnej porzeczki, krzak pomidora, zabawne, fajne, troche niepowazne wino. Mialem frajde z niego spora. Dam nawet 6, choc wybitnosci tu nie widze, ale smacznie bylo. wino3225#7485
wein-r (2009-06-25) Ocena: 5 Atlas roślin uprawnych. Owocowe na maxa (już tak się nie mówi, prawda?), melony - kawony (dyniowate - Cucurbitaceae), liście czrnej porzeczki (agrestowate - Grossulariaceae), zielone części pomidora (psiankowate - Solanaceae), trawiastość po cięciu ich (trawy i turzycowate i ew. sitowate - Poaceae, Cyperaceae i ew. Juncaceae) i zioła w lekkim zakresie (plus maślana nuta???). W ustach lekkie, może nieco puste. Bardzo ciekawe i ciekawe. Z powodu pustki (Peyotl wie, choć się nie zgodzi, bo z tego powodu może być tylko 8 lub tylko 3) i przerostu formy tylko 5. Jak dodasz treść to będzie sześć. wino3225#7493