sstar&let (2008-09-04) Ocena: 4 Próba beczkowa wina, które dojrzewało w beczkach z drewna czereśniowego (ciliegia). Ciekawy eksperyment. Z tym, że w tym przypadku chyba nieudany. Wino utlenione (podobno drewno ma większe pory niż dąb) - aromaty tartego jabłka pozostawionego zbyt długo na powietrzu nie budzą sympatii. Choć sstarlet się spodobało. Stwierdziła, że dawno czegoś tak odlotowego nie wąchała. Wg E. Rosiego sporo lotnej kwasowości. W smaku słodsze od wersji dębowej, owocowe z bardzo cierpką wiśniową końcówką (toporniejsze od dębowych beczkowe garbniki podobno szybciej wtapiają się, z czasem prawie niknąc).
sstar&let (2009-12-01) Teraz dąb! Wątek o różnych rodzajach dębu na Forum Wino. Cała prawda o dojrzewaniu w dębie ukryta jest tutaj;-) No może nie cała:-) Piszą, że niby węgierski dąb daje winu gładszy i bardziej miękki. W Stanach też eksperymentują z węgierskim dębem. Naukowcy badają co i jak, ale ja tam nic z tego nie rozumiem:-( Może Ggreg pomoże? wino3252#12941
sstar&let (2009-12-01) O różnych sposobach dojrzewania wina pisałem też tutaj. M.in. o dojrzewających w beczkach z akacji win Pravisa: l'Ora i Stravino di stravino. Na szczęście Syrae pakują do barrique. wino3252#12942
sstar&let (2009-12-01) Kompetentnie o rodzajach beczek napisano na Vinisferze. wino3252#12943
sstar&let (2009-12-01) Ze strony Kurdesz można m.in. dowiedzieć się, że dąb europejski jedno ma imię: nawet jak jest z Węgier to nazywa się francuskim:-) wino3252#12946
sstar&let (2009-12-02) Tak dojrzewa Marsala. U Pellegrino. Jakie beczki? Nie wiem, ale na pewno nie są to nowe, francuskie barrique:) wino3252#12963
sstar&let (2009-12-02) W rodzinie Adamsów wszystko jest inne, nawet beczki;) A serio, to w takich mega bekach dojrzewa wino w Adega Coop. (Vinicola, Regional) de Colares. Dąb oczywiście własny, korkowy;) wino3252#12964
ggreg (2009-12-02) Myślę, że kontekst jest szerszy i warto nad nim pochylić głowę - mam na myśli alternatywne metody dojrzewania wina. Ciekawy wątek, przyznam się, że problem beczek gryzie mnie intelektualnie od dłuższego czasu. Ale, to przemyślenia raczej z gruntu etyki, biologii ewolucyjnej, ekonomii i innych rzeczy, którymi raczej nie będziecie chcieli się zajmować;-)
@Sstar. Zajrzyj
tutaj
, dość przystępnie przedstawiona zasada działania GC-O + garść informacji, co czym pachnie;-)