sstar&let (2009-05-06) Ocena: 6 Piątka! Działalność artystyczna najmłodszej pociechy od Rosich... Wino przyjemne, choć bez większych ambicji. Żeby jednak wytworzyć słodkie wino na północy Włoch trzeba nieco hartu ducha. Mimo, że to passito (nie mylić z passe, to tylko podsuszane winogrona;-) Ot, tyle ile trzeba słodyczy (suszenie przejrzałych owoców) i goryczki (dojrzewało w beczkach z wiśni dających więcej cierpkich ale mniej trwałych garbników - ostatnio mieliśmy akację - l'Ora Pravisa, kiedyś kasztan, teraz wiśnia!). Kwasu jednak za mało. Dałbym 5-kę, ale Sstarlet decyduje! A jej się podobało, i wino i otoczenie. Mi też piwniczne klimaty p. Rosich przypadły do gustu! A samo wino podane po serii wytrawnych win (tak właśnie najlpiej się degustuje i pije słodkie wina!) smakowało, a jakże:-) Wina Rosich do Polski sprowadza Vini e Affini. Wina budzą kontrowersje: Magazyn Wino pieje, my mu półgębkiem wtórujemy, a Giorgio dyskretnie wylewa;-) Trzeba samemu sprawdzić! Tu je sprzedają za 29PLN;-) Dobry żart! Ex cellar czyli prosto z piwnicy to wydatek rzędu kilkunastu ojro! @Volano
sstar&let (2009-05-06) Chyba załapałem - długo trwało no ale:-) Na tej stronie, którą linkowałem czyli Ballardini z Madonny di Campiglio (dobre miejsce na wypad na narty, choć i powspinać się jest gdzie w okolicy, choć na takiej Via Ferracie Brenta musimy przyzwyczaić się do niemiecko-czesko-włoskiej komitywy) ceny są zregionalizowane ale bez przelicznika. Czyli 29E przetłumaczono na 29zł, a Polacy już w samochody wsiedli... zawracajcie z tej drogi;-) wino3257#5990
gp (2009-05-14) No owszem. Wylewa czasem. Konkretnie to tu: wino3257#6196
sstar&let (2009-06-06) A propos różnych rodzaji beczek w których dojrzewa wino to należy rozróżniać Słowenię od Slawonii jak radzi Giorgio na Forum Wino. Może ktoś przypomni jakie są rodzaje beczek (wielkość i tworzywo) bo przyznam, że z pamięci nie przytoczę... wino3257#6901