sstar&let (2009-11-18) Ocena: 7 Fajne! Dłuuugie:) Typowe dla odmiany nuty nafty pojawiające się często wraz z dojrzewaniem, już są obecne w tym winie, a może były od początku? Myślałem, że niska kwasowość była związana jedynie z upalnym, nietypowym, poprzednim rocznikiem, ale i w tym bardziej klasycznym ją odnotowałem. Może późno zbierają winogrona? Na etykiecie widniej jak widać Langenloiser (szerszy region?) Steinmassel, na arkuszu degustacyjnym (rok temu je próbowałem w październiku, w Agorze) Ried (działka, parcela?) Steinmassel, zaś w poprzednim odnotowałem jedynie nazwę własną Steinmassel. Niech więc tak pozostanie. Czy ktoś próbował może nowy rocznik na ostatniej, tegorocznej degustacji Centrum Wina?
Wspomnę może, o zasłużonych wg mnie, honorach jakie spotykają tego producenta: For the sixth time, Bründlmayer was chosen as "W&S Import Winery of the Year" by the US magazine Wine & Spirits. @Centrum Wina/Wine House
deo (2009-11-18) Może się niepotrzebnie czepiam, ale nazwa powinna być pełna, Langenloiser Steinmassl (chyba tak, a nie "steinmassel?". Może w Austrii jest tylko jedna parcela o nazwie Steinmass(e?)l, ale już nad Mozelą samo określenie "Sonnenuhr" byłoby bardzo niejednoznaczne bez podania pierwszego człona nazwy (np. Wehlener). Więc chyba należy zachować konsekwencję i podawać pełną nazwę? wino3355#12272
sstar&let (2009-11-18) Masz rację Deo:) Ale z producentem kłócił się nie będę, choć na etykiecie inaczej pisze;) Ośmielił mnie tym opisem do wyrzucenia Langeloiser na śmieci, zresztą oni tam wiedzą skąd jest Steinmassel. A 2007 oprócz minerałów (nie ma nafty, jeszcze!) pachnie: guawą i ananasem, siła z nami! A tu zbiorcza lista roczników wina z kamienia. O 2004 piszą: Pure mineral on the nose, like chalk dust and flint, with apple and citrus flavors embedded in its sleek frame. It´s tight and peppery on the finish. For fans of the racy style. Widać, że mniej owocu, więcej kamienia w tym roczniku! W starszych rocznikach piszą o flincie (znaczy strzelbie), kamieniu (można w głowę dostać) i ogniach sztucznych (ostrożnie!). A nafty nie widać, ani widu, ani słycju, choć nie wiadomo, kiedy były pite! A może ta mineralność to właśnie moje wrażenie naftowości... pamiętam jak dziś jak światło w mieszkaniu wyłączali i szukało się lampy:) wino3355#12280
winothek.at (2011-02-07) Ocena: 8 Langenlois to miasto, w ktorym znajduje sie uprawa dlatego "Langenloiser"
"Ried Steinmassel" to doslownie winorosle na wzgorzu Steinmassel
tak jak w przypadku "Zoebinger Heiligenstein" oznacza to, ze wino robine jest z winorosli rosnacych na wzgorzu "Heiligenstein" w miejscowosci Zöbing - zaraz kolo Langenlois wino3355#25774