sstar&let (2009-01-11) Ocena: 5 Gdyby ktoś zapalił się do wydawania kroci na szampana wystarczy sięgnąć po gaśnicę ew. otworzyć tego pysznego sekta. Nie ma wyrafinowania, jest dużo smacznego owocu z serwatkowo-ziemniaczanym nutą. Ocena 5 zerka w kierunku 6. Zostawili też ciut cukru, wystarczająco mało aby móc napisać trocken. Jak każdy mus wino sprawdzi się prawie z każdym posiłkiem. Tak więc do rekomendowanyc tanich i dobrych, robionych po szampańsku, win musujących z rejonu Cava dochodzi sekt. Polecam! @Kawa ale ani ta Cava ani KWC, po prostu Kawa:-)
sstar&let (2009-01-11) Sprawdziłem, rzeczywiście dodają cukru - dosage na poziomie 20g/l! Ciekawe ile mogą dać maksymalnie aby pozostało trocken? wino3697#2329
kohei (2009-01-11) Sekt trocken ma 17-35g cukru/l, tak jak szampan sec. Francuski brut to 'herb', do 15g/l. A o Czerwonym Kapturku, i Soławie-Unstrucie w ogóle, pisano niedawno w Magazynie Wino. Chyba ostatnim, ale nie chce mi się wyciągać segregatora:) wino3697#2348
sstar&let (2009-01-12) Potwierdzam, że rzeczywiście kapturek jest czerwony:-) Artykułu poszukam, może znajdę... wino3697#2354
sstar&let (2009-01-12) Dziś dopijałem tego sekta. Do śledzia po sudecku wyśmienite! wino3697#2369
kohei (2009-01-12) Eee?
W Sudetach się urodziłem, tam wychowałem, ale o śledziu po sudecku nie słyszałem. Szto eto? (chyba że to jakiś hermetyczny żarcik:) wino3697#2387
sstar&let (2009-01-12) Nie wiem co to jest:-( Miało być śledź po wiejsku. Tak więc śledź po wiejsku (nie mów, że pochodzisz ze wsi;-) jest to dość normalnie marynowany śledź z odrobiną cebuli i przypraw takich jak gorczyca. Ten był delikatny i mieciutki, polecam:-) Zaś śledzie po sudecku Pani Baworowska też serwuje w Społem, i owszem i miałem je nawet kupić (stąd moja pomyłka) ale nie byłem pewien, czy w ogóle pod tą masą cebuli są jakieś śledzie:-) wino3697#2391