la Noria Toro Albala 2006 Montilla-Moriles DO Hiszpania Pedro Ximenez Cena: 26 Alk: 12,00% Kolor: b Nr 3932 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
sstar&let (2009-05-20) Ocena: 6 Przy dziwnym PX z Tunezji ten wydał się ultra-tradycyjny, choć wytrawny. Ładnie zbudowany. Pachnący miodem, kwiatami i drewnem. Łączący cielistość z charakterem. Warto! Kupione w Rawie Mazowieckiej, gdzie zawitał pewien kawista. W sumie to nie do końca zawitał bo okazuje się, że pochodzi właśnie z tamtych stron! W warszawskim bazarku na Polnej też ma sklep. @Cavist
sstar&let (2009-05-20) Żebym nie wyszedł na jakiegoś pieprzonego snoba, który lata z winem po parku i porównuje aromat z napotkanymi kwiatami to dodam, że... różanecznik (na zdjęciu) nie pachnie... co innego azalie;-) wino3932#6394
sstar&let (2009-05-21) Ocena: 5 Dzisiaj były dożynki: ciągle miodowo-roślinne, kwiatowe z lekkim posmakiem drewna. Trochę utlenione przypominało nieco Furminta, choć bez tak wysokiej kwasowości. Nadal dobre choć może nie aż tak jak poprzednio. wino3932#6431
sstar&let (2009-05-27) Bodega założona została w 1922 co widać po dacie rozpoczęcia solery z której powstało zresztą inne ich wino, także opisane na Sstarwines. Na kontrze piszą o la Norii, że jest elegancka (damulka;-) i harmonijna (muzyka?) ze zrównoważonym posmakiem (sabores?) w którym słodycz, słoność (jak w Santorini) i kwasowość ładnie się uzupełniają dając un vino con chispa (ki czort?). Serwować mocno schłodzone ok. 8-10 stopni. Tu się zgadzam, bo intensywności aromatycznej starczy, a wrażenia lepsze (koncentracja i te sprawy). Cieplejsze gdy próbowałem to nieco rozlazłe się zdawało, no ale to zawsze tak przecież z winami jest. wino3932#6573