sstar&let (2009-07-21) Ocena: 3 A mówiłem, żeby się nie wygłupiali z korkowaniem prostych win. No ale korka ci u nich dostatek coś muszą z nim robić. Pewno obcinają tę korę zbyt nisko ziemi, uwagę małą przykładają do selekcji, stąd jakość korka kiepska i co gorsza podatność na TCA większa. Pech:( Próbowaliśmy je na łonie natury, w rezerwuarze zieloności opodal Muzeum Gulberkiana (zwiedzaliśmy już kiedyś) co widać na fotce. Nabyte w Pingo Doce (dla tej sieci Symingtonowie butelkują Porto Tawny które trafia do naszej Biedronki!) w małej butelce, za połowę podanej ceny, gdzieś koło dwóch euro. @Pingo Doce/Lizbona
sstar&let (2009-07-21) Przypominam, że wina wadliwe dostają trójkę i zero gwiazdek. Brak gwiazdek to jakby brak oceny, wstrzymanie się od niej, wina nadają się przecież do powtórki. Kolejna flaszka może wypaść dużo lepiej. A Gazela w formie prezentuje się tak lub tak. Chyba dostępna jest także w Polsce. Na lato pewno jak znalazł, chyba, że znowu korek;) Mus dobry na wszystko. wino4077#8075
sstar&let (2009-07-22) Czy Gazela to na pewno Sogrape? Może ktoś pomoże to ustalić... wino4077#8097
ducale (2009-07-28) Przy okazji jednak człowiek cały czas sie uczy, niedawno dowiedzialem sie ze istnieje tez vinho verde tinto, zawsze wydawało mi sie, ze verde jest tylko białe... wino4077#8245
sstar&let (2009-07-28) Też widzieliśmy takowe. O tutaj jedno się dumnie pręży. Mnie już nic nie zdziwi: białe bożole, czy czerwone verde. Na stronie organizacyjnej nawet jest lista odmian z których można je zrobić. Np. z labrusco:) wino4077#8249
sstar&let (2009-07-28) Można też dawać Rabo de Ovelha, a to coś z owcy... może oscypek;) Rurale zna nieźle protugalski, kiedyś już tłumaczył te śmieszne (dla nas!) nazwy... może Rabo to ogon? wino4077#8250
Wojtek P (2009-08-07) Ocena: 3 Przy bardzo gorącym dniu można wypić zamiast mineralnej :) ale z prawdziwym Verde nie ma to wino nic wspólnego. wino4077#8413