Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Auzells Tomas Cusine 2008
Costers del Segre DO
Hiszpania
Macabeu 32%
Sauvignon Blanc 19%
Parellada 16%
Viognier 10%
Chardonnay 8%
Müller Turgau 8%
Muscat 3%
Riesling 2%
Cena: 50
Alk: 12,00%
Kolor: b
Nr 4099
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Tomas Cusine:
Vilosell 2006 Costers del Segre..

Geol 2005 Costers del Segre Mer..

sstar&let (2009-07-28) Ocena: 4
Wyrwawszy się z MiniPresowego getta (to taka portugalska Biedronka;) skosztowaliśmy porządne (tak się spodziewaliśmy nie tylko przez cenę) i intrygujące (odmiany wszystkich krajów łączcie się) wino hiszpańskie. Niestety porażka. Wino bez sprężystości i świeżości, mimo niskiego poziomu alkoholu. Przeszkadzała nam goryczka, niezrównoważona, stojąca tak obok wina. Do tego sporo ciała, gęstość jako taka. Too big for its shoes. Pachnie natomiast przyzwoicie: owocowo (brzoskiwnia, morela), roślinnie może i mineralnie nawet. A można by je przykroić na miarę, z tych odmian co nieco powybierać, roztropniej jakoś. No ale jak winiarz (a dokładniej to enolożka) sobie robi fotkę pod drzewem, a nie pośród winorośli to daje do myślenia. Tomasz Kuchnia nawet do kalafiora (próbowaliśmy wino nim ratować) wina zrobić nie potrafił. Ocena jest nieco za ostra. Piątka dla lubiących (są tacy?) takie wina. Montiemu chyba przysmakowało. @Dekanter

sstar&let (2009-07-28) Ocena: 5
Zabrakło miejsca na: 1% albariño i 1% rousane (pisownia oryginalna;). Wino jak pisałem się spodobało Montiemu no ale może oczekiwania miał mniejsze (tyle odmian od każdej czegoś się spodziewaliśmy, no i nasza cena różna od Ex Cellar znacznie). Przypomnę jego notkę z wątku o Villosel:
AUZELLS to kupaż do końca nieprzewidywalny, bo Tomas sam dokładnie nie pamięta proporcji. Twierdzi, że eksperymentuje. Piłem ostatnio 2008 i byłem mile zaskoczony. Piękny, kwiatowo-tropikalny nos. Z drugiej strony nastepny rocznik będzie pewnei zupełnie inny, ale ogólnie wino bardzo ciekawe, szczególnie, że firma powstała 6 lat temu. Wino kosztuje 4.6 EUR (ex cellar)... Ogólnie kibicuję Tomasowi, tym bardziej, że to bardzo fajny gość :-)
Dokleję też opinię producenta w przyjaznym (bo nie portugalskim języku;):
El sistema de formació dels ceps és en vas i en espatllera. El terreny és franc, calcari i amb gran quantitat de graves. Verema manual amb caixes, seguit d’una estricta selecció dels raïms després de refrigerar-los en cambra de fred. Fermentació de les diferents varietats per separat a 16 ºC de temperatura. Criança sobre lies durant 3 mesos 10% en bóta i la resta en dipósit.
Embotellat el febrer de 2009. “12,6º d’alcohol i pH de 3,17”
Tons daurats amb reflexes verds. Aromes a pasteleria, compota, fruites blanques dolces, i exòtiques molt madures com l'aranja, la pinya i el mango, acompanyades per notes cítriques, amb una base de flors i d’herba fresca. Boca cremosa, compensada per l'acidesa que fa que explosionin les fruites. Postgust llarg i intens.
Beure fresc, entre 7 i 9 ºC.
Producció de 29.734 botelles de 75 cl.

Mam nieco wyrzuty sumienia, że tak zganiliśmy to wino, a w końcu nie było aż tak złe (im więcej czasu upływa tym lepiej je pamiętam), więc może słaba piątka.

wino4099#8248