sstar&let (2009-08-27) Ocena: 5 Wina Abadii znam dobrze z degustacji. O ile to możliwe. Niektórzy, Ci co wina pijają a nie degustują, że w ciemnościach błądzę, szukając po omacku drogi wyjścia. No więc wychodzi na to, że coraz mniej lubię te superambitne castylejczyki, czy leony. Solidnośc. Dużo beczki, drewna, zdrewniałej czarnej porzeczki, czyli w krzakach siedzimy Panowie i Panie a nie likier sobie popijamy. Chude ale byk. Zamknięte i ekstraktywne. Nieco słodyczy. Dla mnie suchawe, dla Sstarlet soczyste. Co do oceny jednak jesteśmy zgodni. Piątka z plusem.
Robią je Ci których nazwiska się głośno nie wymawia. Taki żart, to Rurale. Przykuło uwagę. Jednego z braci miałem okazję spotkać na degustacji. Mógłby reklamować cokolwiek. Jak z żurnala. Reklamuje jednak wino. Z dobrym chyba skutkiem. Bo ceny bajońskie. Pago Negralada jednak zachwyciło mnie kiedyś. Pachniało jak nic przedtem, ani potem. Warto... ale zdegustować!
rurale (2009-08-28) Tyle że oni je nie z malvasii zrobili tylko pomieszali tempranillo z cabernet sauvignon. I co widać na fotografii był rok 1999... wino4135#9071
niewidzialna ręka (2009-08-28) Ech Ty star. Znów mam poprawiać? wino4135#9072
sstar&let (2009-08-28) Za dużo notek. Admin za mało płaci. Tylko 3 zeta za notkę. Stąd błędy. wino4135#9078
mdcc (2009-08-28) Ocena: 6 Chciałem uprzejmie poinformować, iż ta "malvasia" była następnego dnia bardzo miła i sympatyczna i sczerwieniała od tego co Leśniczy tu u niej wpisał :-) wino4135#9085
sstar&let (2009-11-09) Poprawiłem tę nieszczęsną Malvasię, która już prawie posiniała ze śmiechu, na Tempranillo i CS. Rocznik też z 1998 na 1999 przeprawiłem, ale czy aby na pewno wtedy takowy w Bziku piliśmy? Fotkę mogłem też wziąść z sufitu;-) wino4135#12020
wein-r (2009-11-10) Ocena: 6 Fotka i rocznik z Bzika. Mi w sumie sie podobało. Chyba. A czy merlota tam nie dodają? Tak coś zanotowałem, że niby taką merlotową śliwką waniało... wino4135#12046
sstar&let (2009-11-10) Merlotowata śliwka to pewno efekt dojrzewania w amerykańskim dębie;-) Podobno 18 miesięcy, czyli Vega to nie jest, ale czy dąb amerykański? A Merlota nie widać. Choć w posiadłości mają go trochę. Do Seleccion Especial trochę go dają! wino4135#12049
sstar&let (2009-11-10) Pascal Delbeck im doradzał. Drugi po Bogu był Angel Anocibar (może awansował?), zwycięzca International Wine Challenge 2005 WINEMAKER OF THE YEAR po doktoracie z enologii w Bordeaux zresztą. Pokusa może być silna aby jednak w nowy francuski dąb ładować wszystko. Chyba tak robią bo ostatnio, czyli rok temu, na degustacji Domu Wina jakoś mi się te beczkowe potwory wcale nie podobały. A starsze roczniki i owszem! wino4135#12051