Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Cuvee Palomar Abadia Retuerta 1999
Sardon de Duero, Castilla y leon VdT
Hiszpania
Tempranillo
Cabernet Sauvignon
Cena: 100
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Nr 4135
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Abadia Retuerta:
Rivola 2007 Sardon de Duero Tem..

Rivola 2006 Sardon de Duero Tem..

Primicia 2004 Castilla y Leon, ..

Seleccion Especial 2004 Sardon ..

Pago Negralada 2003 Castilla y ..

Primicia 2002 Castilla y Leon, S..

Rivola 2002 Castilla y Leon, Sa..

Seleccion Especial 2000 Castill..
Cuvee Palomar 1999 Castilla y L..
Cuvee Palomar 1999 Castilla y L..

Cuvee Palomar 1998 Sardon de Du..

Pago Negrelada 1997 Castilla y ..

sstar&let (2009-08-27) Ocena: 5
Wina Abadii znam dobrze z degustacji. O ile to możliwe. Niektórzy, Ci co wina pijają a nie degustują, że w ciemnościach błądzę, szukając po omacku drogi wyjścia. No więc wychodzi na to, że coraz mniej lubię te superambitne castylejczyki, czy leony. Solidnośc. Dużo beczki, drewna, zdrewniałej czarnej porzeczki, czyli w krzakach siedzimy Panowie i Panie a nie likier sobie popijamy. Chude ale byk. Zamknięte i ekstraktywne. Nieco słodyczy. Dla mnie suchawe, dla Sstarlet soczyste. Co do oceny jednak jesteśmy zgodni. Piątka z plusem.

Robią je Ci których nazwiska się głośno nie wymawia. Taki żart, to Rurale. Przykuło uwagę. Jednego z braci miałem okazję spotkać na degustacji. Mógłby reklamować cokolwiek. Jak z żurnala. Reklamuje jednak wino. Z dobrym chyba skutkiem. Bo ceny bajońskie. Pago Negralada jednak zachwyciło mnie kiedyś. Pachniało jak nic przedtem, ani potem. Warto... ale zdegustować!

rurale (2009-08-28)
Tyle że oni je nie z malvasii zrobili tylko pomieszali tempranillo z cabernet sauvignon. I co widać na fotografii był rok 1999...
wino4135#9071

niewidzialna ręka (2009-08-28)
Ech Ty star. Znów mam poprawiać?
wino4135#9072

sstar&let (2009-08-28)
Za dużo notek. Admin za mało płaci. Tylko 3 zeta za notkę. Stąd błędy.
wino4135#9078

mdcc (2009-08-28) Ocena: 6
Chciałem uprzejmie poinformować, iż ta "malvasia" była następnego dnia bardzo miła i sympatyczna i sczerwieniała od tego co Leśniczy tu u niej wpisał :-)
wino4135#9085

sstar&let (2009-11-09)
Poprawiłem tę nieszczęsną Malvasię, która już prawie posiniała ze śmiechu, na Tempranillo i CS. Rocznik też z 1998 na 1999 przeprawiłem, ale czy aby na pewno wtedy takowy w Bziku piliśmy? Fotkę mogłem też wziąść z sufitu;-)
wino4135#12020

wein-r (2009-11-10) Ocena: 6
Fotka i rocznik z Bzika. Mi w sumie sie podobało. Chyba. A czy merlota tam nie dodają? Tak coś zanotowałem, że niby taką merlotową śliwką waniało...
wino4135#12046

sstar&let (2009-11-10)
Merlotowata śliwka to pewno efekt dojrzewania w amerykańskim dębie;-) Podobno 18 miesięcy, czyli Vega to nie jest, ale czy dąb amerykański? A Merlota nie widać. Choć w posiadłości mają go trochę. Do Seleccion Especial trochę go dają!
wino4135#12049

sstar&let (2009-11-10)
Pascal Delbeck im doradzał. Drugi po Bogu był Angel Anocibar (może awansował?), zwycięzca International Wine Challenge 2005 WINEMAKER OF THE YEAR po doktoracie z enologii w Bordeaux zresztą. Pokusa może być silna aby jednak w nowy francuski dąb ładować wszystko. Chyba tak robią bo ostatnio, czyli rok temu, na degustacji Domu Wina jakoś mi się te beczkowe potwory wcale nie podobały. A starsze roczniki i owszem!
wino4135#12051