sstar&let (2009-10-05) Ocena: 6 Czegoż z tym winem nie robiono! Najpierw zabrał się do niego Stockinger (znany powszechnie lekarz z serialu) i w beczki je włożył. Dąb zaś Ibbsena (a może Ybbsena?), choć mi się z kaczką kojarzy (wiem, wiem muszę się trzymac na baczności, nie wiadomo kiedy ktoś zapuka do mych drzwi). Batonaż (battonage) przez dwa tygodnie jeszcze przed zabeczkowaniem. Znaczy mieszali i mieszali, jak u nas w piłce nożnej;) Co otrzymali. Wino ciągle bardzo beczkowe. W zapachu słodko i waniliowo, w posmaku wyraźne tofi. Z czasem zaczęło pachnieć nieco roślinnie jak przystało na porządnego Pinota szarego. Tłuste, gęste i z dużą ilością kwasu. Dla niektórych trąciło wulkanem, ale to stare dzieje! Pikantne jak większość Pinotów tego wieczora (może to jakaś cecha tej odmiany?).
Wg Unii aby wino było odmianowe musi zawierać osiemdziesiąt procent danej odmiany. @Pampetrics
wein-r (2009-10-05) Ocena: 6 Dużo beczki. Wino zdecydowanie do dekantacji. Tofi, słodycz, ciało i dość krzepka budowa. Pod beczką prostota raczej i lekkość, bez masy pinotów alzackich. Po dotlenieniu i ociepleniu (zimne było) łapie nieco oleistą fakturę i olejkowy charakter w aromacie. Na tym etapie coś pod 6.
Szwajcar Philipp Oser kupił 5 ha na jednym z badaczońskich wulkanów - Csobanc. Co ciekawe, blisko połowę przeznaczył na odmiany czerwone (głównie CS i Merlot). Z białych najlepiej wychodzi mu Ries, co nie dziwne. Niskie plony, praca "rękodzielnicza" bez zaawansowanych technologii (low - tech, jak sam mawia), zbiór ręczny, uprawa organiczna (bio), produkcja od 2005r. Wszystkie wina trafiają do beczek i w nich fermentują (więc battonage już w beczce, a można poza beczką? :). Dąb z Ybbsen i Palatynatu (tak wyczytałem) na beczki przerabia Stockinger. Ponoć po te beczki stoją w kolejce winiarze z Burgundii... Sam Oser, jak sądzę, w Burgundii zakochany jest po uszy! Czego nie uwzględniono w stopce, wino to jest z linii Selection. I z Csobanc oczywiście :). @Pampetrics