sstar&let (2009-11-06) Ocena: 5 Prosty kwasiorek. Do jedzenia wyborne! Niech to posłuży za rekomendację. Polecam!
Acalona (krzyżówka Lembergera i Dornfeldera oznaczona WE 71-816-102:) wymyślili Niemcy jak im się na stacji nudziło. Nawiasem mówiąc to pasuje do nieco ostatnio zaniedbanego wątku "z winem na dworcu";) @Dobrewino/Vinarius/Wina.pl
rurale (2009-11-06) Ocena: 4 Pewnie się narażę, ale trudno. Pomijając patriotyczną nutę, szacunek dla twórcy i jak zwykle nienormalne w Polsce warunki rynkowe, w jakich przyszło nam żyć, to wino nie bardzo mi się podoba. Tak jak styl białych jest mi bliski (szczupłość i wysoka kwasowość), tak z czerwonymi na razie mi zupełnie nie po drodze. Ono jest po prostu nudne... wino4238#11763
mikpaw (2009-11-06) A do jakiej karmy? Kanapki też mogą być? wino4238#11766
sstar&let (2009-11-06) Dornfelder tylko z hamburgerem;) wino4238#11769
mkonwicki (2009-11-06) Ocena: 5 Jak dla mnie calkiem ok. Ladnie pachnie, troche acetonowo, bardzo fajna, zywa kwasowosc, szybko ulatuje, przyjemne, ale niepowalajace, minimum wanilii. Podobalo mi sie, takie bezpretensjonalne. Smaczne, ale zdecydowanie nie jest warte swojej ceny. wino4238#11788
mkonwicki (2009-11-06) To pisalem ja: mkonwicki wino4238#11789
sstar&let (2010-01-06) Białe nad czerwonym też spróbował Acalona, średnio mu przypadł do gustu, inne czerwone bardziej. wino4238#14000
sstar&let (2010-03-31) Dorzucę fotkę w realcolorze! wino4238#16429
sstar&let (2010-04-27) Monty wdał się w dyskusję z Winomanem (sic!) nt tego wina i ogólniej, o wieku winorośli i innych podstawach, które niezrozumiałe są dla początkujących;) wino4238#17182
sstar&let (2010-04-27) Monty i prawdy ludowe, czyż to nie piękne? Przytoczę z ww strony, bo się wzruszyłem: "Może przesadnie późny zbiór, który poprawia koncentrację i wystrzeliwuje alkohol pod chmury?" również nie ma związku z rzeczywistością. Mity o wieku krzewów i późnym zbiorze czy poziomie alkoholu stoją zwykle w jednym szeregu z tymi najbardziej znanymi, jak: czerwone nigdy to ryby, temperatura pokojowa, czy im starsze tym lepsze. Pamiętam moje początki na Forum Wino, zacząłem dyskretnie od Merlota Porty, że mi smakował itd, potem o Bandol, że byłem i że ładnie tam jest. Cóż młodzież teraz odważna i przebojowa;) Winomanem się nickują, prawdy objawione głoszą... ech. wino4238#17183
peyotl (2010-12-15) Po pierwsze primo: AcOlon, dlatego wyszukiwarka nie znalazła.
Po drugie primo: smakowało. Ciała niewiele, ale jest świeżość, pewna elegancja, rzekłbym - kindersztuba. Do jedzenia w "kultowej" według niektórych restauracji Starka w Opolu pasowało świetnie. Jedzenie też świetne, zarówno kaczuszka jak baranek, krówka, kurka, cebulówka, maślakówka, wszystko.
Po trzecie primo: nie za tę cenę. (w rest. 70 zł)
wino4238#23700