Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Bricco dell Uccelone Braida 2006
Barbera d'Asti DOCG
Włochy
Barbera
Cena: 190
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Nr 4379
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Braida:
La Monella 2008 Barbera del Mon..

Bricco dell Uccelone 1997 Barber..

sstar&let (2009-11-04) Ocena: 6
Wspomnienie piękne. Cortona, w sercu Toskanii, tawerna na rynku... gospodarz był tak miły, a wino dojrzałe... ech! A tym razem... czuć młodość. Dużo ciała, ale krótki koniec. Źle pachnie. Dla mnie znowu klej roślinny (czyżby duże beki?) dla innych coca cola, a dokładniej polo cocta (małe? ale jakie? amerykańskie przecież nie!). W smaku proste, kwasowe, po prostu dobre. Dostało jednak minus, pewno za te aromaty i brak charakteru. Tak więc od genius loci i epifanii doszliśmy do twardego stąpania po ziemi. Całkiem przyjemnego zresztą. @Dekanter/Pavonique

gp (2009-11-03)
To słabe wino jest. Napiszę wprost: ono śmierdzi prawie w każdym roczniku. Może i klej, ale dla mnie zwykle ma zapach dopiero co otwartej puszki, nędznej jakości tuńczyka.
wino4379#11578

sstar&let (2009-11-03) Ocena: 5
Może być tuńczyk:) Mi aż tak nie przeszkadza, często spaghetii robię. Ale dla Sstarlet muszę zawsze go podmsażyć na wiór, aby ten aromat stracił. A wracając do wina... ocena punktowa? Czwórka? Bo potem znowu wystartuje w jakimś konkursie, na wino miesiąca np;) A ma ktoś je inny niż Dekanter? A z oceną może i przesadziłem. Z taką Doną Marią nie miało startu, a ona szóstkę dostała. Przyasekuruję sie piątką:)
wino4379#11579

mdcc (2009-11-03) Ocena: 6
No to mam przechlapane... dałem 2 pkt. i zapisałem, że przyjemnie proste w nosie choć usta gorsze... tuńczyka nie wyłapałem i sam już nie wiem czy to cudowna butelka czy mam się pod ziemię schować :-) Biło się z winem (31) ale w końcu obstawiłem prostotę vs. potęgę. Jak znam życie to Giorgio napisze, że ta riserva brunello (il pogionne czy il poggiolo - bo już nie pamiętam) to dopiero super wino... chyba rzucę tę robotę ;-(
wino4379#11581

sstar&let (2009-11-03)
Może po prostu lubisz klej i tuńczyka;) Jak będziesz rzucał robotę to zacumuj się gdzieś na jakimś rybackim kutrze:) A notkę rzeczonego Brunello Il Poggione 2003 właśnie dopisałem. Dostało u mnie jeden punkt. Dobre wino, choć nie idealne. Szczególnie biorąc pod uwagę trudny rocznik!
wino4379#11582

sstar&let (2009-11-03)
A tak wygląda wspomniana Taverna Pane e Vino. Na rynku, naprzeciw kościoła. Małe narzuty na wino, naprawdę warto!
wino4379#11585

gp (2009-11-03)
Nie dręczcie mnie tym tuńczykiem! To taki opis na własny użytek... Zaś to Brunello z foty to dla mnie kolejna wtopa. Nie mam serca do niego. Mimo że producent pała miłością i znam wszystko od 1995... Gdzieś zginęła w nim radość a została ambicja.
wino4379#11587

wein-r (2009-11-03)
@GP. Riserva 2003 il Poggione... Piłem ostatnio 2003 i 2004, z "podstawowej" serii, i 2003 dość słaby, a 2004 przyjemny ale zamknięty. O TYM powiadano ( w ramach GP MW) z grubsza, że świetne. Prawie miałem kupić ;-), a cena wysoka (ok. 180 zł.), więc na czym ta wtopa polega, tak dokładniej. Wyjaśnisz może? Dodam, że mam oba (podstawa i ris) z 2001... coś czuję, że się zawiodę. No może nie czuję, a czytam. Hmm...
wino4379#11588

sstar&let (2009-11-04)
Ups! Okazuje się, że wino to dostarczyła na GP MW firma Pavonique (dopisuję!) i kosztuje tam 216, czyli drożej niż w Dekanterze! Info od Wojtka Bońkowskiego, który nadzorował konkurs, nie biorąc w nim zresztą udziału.
wino4379#11642

mm (2011-12-27) Ocena: 7
Bardzo dobre. 7
wino4379#37205

star (2011-12-27)
A jak się miewa tuńczyk?
wino4379#37211

mm (2011-12-27)
Plywa gdzies, bo w tej flaszce go nie bylo.
wino4379#37218