sstar&let (2009-11-14) Ocena: 6 Spotkanie z medialną gwiazdą biodynamiki nie skończyło się tak źle, jak można by się obawiać. Niektórzy twierdzą, że jego praca kończy się w winnicy, a do piwnicy nie zaprasza bo tam jedynie sypia zresztą nie sam, bo z... butelkami. Tym razem w przypadku upalnego przecież rocznika wino się obroniło. Czy to dzięki terroir jak twierdzi wielu, czy też dzięki biodynamicznym zasadom (metka DEMETER Joliego nie interesuje, to on sam wyznacza standardy i promuje je w mediach) do czego podchodzę z pogodnym sceptycyzmem, choć szczerze mówiąc to nie znam się na tym i pobieżny research oraz dysksusja nie przybliżyła mnie do żadnego ze stanowisk. A wino nieco przejrzałe, o barwie żółtej nasyconej (Chenin się utlenia dość szybko) z rodzynkowym prawie owocem. Słodyczy troszkę, za mało kwasu (na taki Furmint, który do głowy podczas zgadywanki w ciemno nam przychodził), choć wg niektórych biorąc pod uwagę rocznik to trochę by się go znalazło. Winersch namierzył typową dla szenę gruszkę. Sporo materii w smaku oraz lekko goryczkowy posmak był dobrym dodatkiem do łososia, o lekko gorzkiej skórce, połączenie wprost wyborne. Równie dobrze mógłbym dać siódemkę... choć ja akurat utlenienia nie cenię i za profil aromatyczny oraz brak jak dla mnie kwasowości musi być kara;) Dla poszukiwaczy winnych osobliwości i winnych ekscentryków lektura obowiązkowa. @101win
sstar&let (2009-11-14) Swoje topowe wina Joly robi w Clos de Coulee de Serrant ew. opodal Clos;) Warto zajrzeć do odnośnika! Ukryte są tam bowiem także inne wina tego producenta! wino4401#12153
mkonwicki (2009-11-15) Ocena: 7 Jak sobie poczytalem o tym Panu, to pomyslalem, ze chyba go nie lubie, jego win pewnie tez nie bede lubil. No i niestety bardzo mi to wino smakowalo. Dobrze, ze degustacja byla w ciemno, inaczej ocena moglaby byc zanizona przez uprzedzenie.
Intensywne, cieple, troche utlenione, ale tak jak lubie, chlebowe, slodkie w aromatach,. W ustach jablka, pieczone jabkla, ale nawet troche ostrosci sie pojawia, dzem rozany, fajne, ciekwe, w moim typie.
wino4401#12177
wein-r (2009-11-17) Ocena: 5 Wyraźne (aż za) utlenienie, pieczone jabłka (skórka), kwasowość jakoś wszystko trzyma, i pestkowa końcówka. Nie za bardzo wiem o co tu chodzi :-(... wino4401#12223