sstar&let (2010-01-21) Ocena: 6 Zgadywaliśmy po beczkowym tropie: Montrachet, Meursault, Corton... a tu taka siurpryza: Chablis. Aromaty przykryte póki co dojrzewaniem w beczce, jakieś masełko zjełczałe nieco, do tego orzechy się przebijają, dymu nieco i krzesanego kamienia. Terroir? Mimo fajnej gęstości i esencji brakowało mi nieco kwasu, dlatego ocena jakoś się wyżej nie wyrywała. Fevre oddał posiadłość i dobre imię Bouchardowi, którego przejął ktoś jeszcze większy, jakaś duża grupa kapitałowa. Przeliczniki cenowe Chablis do PC Chablis to 1:2 (choć Winerch mówił o pięćdziesięciu procentach, może we Francji?), a między PC a GC znowu 1:2. Aż strach pomyśleć! A zapłacić? Fevre robi jakieś Grand Cru les Clos i Vaudesir, pewno jeszcze lepsze. Na poziomie Premier Cru to jakieś lilie sobie rosną i mamią aromatami: les Lys się wino zowie. @101win
mdcc (2010-01-21) Ocena: 7 Tak trochę mi głupio bronić tego wina bo je przyniosłem... ale suma sumarum dobre było... a że jeszcze czuć beczkę? Po pierwsze większość win pijemy za szybko i za krótko, po drugie mnie raczej uderzyły orzechy niż masło czy tosty. Les Lys jest na pewno bardziej mineralno-stalowy (przynajmniej 2007 który piłem w ŻuŻu) wino4564#14495
kohei (2010-01-21) Ocena: 7 To ja będę bronił bezstronnie:) Bardzo dobre, faktycznie fajny, mineralny rdzeń no i dobry owoc. 3xptak. wino4564#14498
sstar&let (2010-01-21) Ocena: 7 Rurale bardzo się spodobało. Napisał nawet, że "bardzo piękne". W jego imieniu daję siódemkę:-) A co do mnie, to zgadzam się z opinią, że za wcześnie wypite. Choć mimo wszystko brak mi trochę świeżości, a i ekspresji zabrakło. wino4564#14500
sstar&let (2010-01-21) Od Fevre'a natomiast śmiało polecam chilijskie Misiony: mało słodkie, jakby francuskie;-) W Vinarusie, czy Vinaresie je mają, w Bziku Kulinarnym na Migdałowej też bywały.
A ta flaszka w 101win została kupiona? Cena 149 widnieje, a powyżej jakaś (sztucznie?) przekreślona. Ech te promocje... Na KLWines przytaczają opinię Tanzera, który dał z 90 punktów. U Doktora z kolei porównują je z Grand Cru Bougros.
wino4564#14505
mkonwicki (2010-01-21) Ocena: 6 Ciepłe drożdże, bułeczka, rozwija się w ciepłe, przytulne wino, orzechy, okrągłe, gładkie w nosie, w ustach szczuplejsze, ale są te orzechy, takie zielone laskowe, trochę też włoskich, mogłoby być trochę bardziej uchwytne w ustach. Lekko przysmażone masło, w nosie robi się słodkawe, bardzo delikatne, przez to atrakcyjne, ale łatwo je przegapić. Ja chyba trochę je przegapiłem, choć w chwilach skupienia smakowało. Mocarne 6. wino4564#14508
sstar&let (2010-01-21) Nie wiem co to znaczy kimmeridgian ale mi się podoba;) Park Jurajski też. Malo trochę mniej, brzoskwinie lubię ale jeść, kwiaty dawać. Takie podobno jest to wino. wino4564#14512
wein-r (2010-05-18) Ocena: 6 Pachnie bardzo dobrze, choć jeszcze zamknięte. Placek z kruszonką i jabłkami. Cieliste ale mało kwasowe. Dużo treści jak na tak niedługie wino. Otwiera się powoli (wolniej niż ociepla, dekantować). Słodyczy od beczki też nie brak... i kwasu! Kwasu! Kwasu! Morgan Delacloche mówił, że to gorący rocznik był.
Dopisuję "Domaine", bo część win od F jest ze skupowanych gron, i już po "Domaine" (ale o tym za chwilę).Z 98 ha apelacji Fevre ma 1,75 ha (1,8 %). 6+ bo były lepsze z tego roku.
101win ceni na 149 zł
wino4564#17734
star (2013-05-05) Krytyka jest jednoznaczna. Over 90PP.
2006 Chablis Premier Cru, Montmains, Domaine William Fevre
90+ points from Stephen Tanzer's International Wine Cellar: "Strong oyster shell minerality on the nose. Dense and smooth but juicy and closed; in a tight, dry style but with a captivating delicate sweetness lurking. Finishes with subtle persistence." (07/08)
Allen Meadows' Burghound also gives it 90 points: "An overtly spicy and mildly exotic nose that is a mix of floral, green and yellow fruit and sea breeze slides into big, rich and intense flavors that are not especially fine though there is admirable concentration and ample dry extract. This is round, frank and attractive with less elegance than the Montmains but even more depth and intensity." (10/08)